Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Лозовій облаштують «Сквер бійцям за Незалежність України»

територія майбутнього скверу, 15 серпня 2019 р.

У місті Лозова на Харківщині невдовзі з`явиться «Сквер бійцям за Незалежність України». Він розташовуватиметься поруч із проспектом Перемоги біля будинку №28. Розбити сквер і встановити там пам`ятник підрядники мають не пізніше 31 грудня 2020 року. Міському бюджету проект коштуватиме майже 2 млн 150 тис. грн.

Про кошторис і характер робіт можна довідатися з результатів аукціону, оприлюднених на сайті публічних електронних закупівель Рrozorro. Згідно з документом, капремонт скверу з елементами благоустрою, швидше за все, виконуватиме приватне підприємство «Бумеранг-2», зареєстроване в Лозовій. Саме воно перемогло на торгах, які 22 липня оголосило міське управління житлово-комунального господарства і будівництва.


Основні елементи композиції майбутнього пам`ятника загиблим оборонцям


Свої будівельно-монтажні послуги фірма оцінила в 2 148 389 грн. Це на 88 тис. грн. менше, ніж виставлена замовником очікувана вартість облаштування скверу (2 236 544 грн.). У торгах брало участь і інше підприємство - ТОВ будівельна компанія «Готіка» з Харкова. Але харків`яни програли, оскільки їхня цінова пропозиція не влаштувала замовника.


Схема майбутнього скверу


За підсумками аукціону міське управління 12 серпня оголосило про намір укласти з ПП «Бумеранг-2» договір підряду на виконання капремонту скверу. Власне, роботи передбачають монтаж пам`ятного знаку, вимощення доріжок і тротуарів, облаштування газонів і квітників. До речі, у технічному завданні проекту йдеться про спилювання і корчування 100 дерев із діаметром стовбура від 16 до 24 см.


Пам`ятний знак буде виготовлений із склофібробетонних плит (склофібробетон - це сучасний екологічно чистий композитний матеріал, який складається із суміші цементу, піску та склофібри, яка виконує армуючу функцію), його композиція міститиме державний герб, силует українського воїна, пшеничні колоски та напис: «Вічна слава героям, які загинули, захищаючи незалежність та суверенітет України».

Олександр Шульга

P.S.

Узимку цього року мені довелося спілкуватися з представником Лозівської Спілки учасників АТО Володимиром Полєшком. Говорили і про майбутній пам`ятник полеглим на Донбасі землякам.

- Ідея створення в Лозовій меморіалу загиблим у російсько-українській війні бійцям виникла в 2015 році, - сказав Володимир. - Мерія цю ідею підтримала. Оголосила конкурс на створення дизайну майбутнього пам’ятника. Обговорюючи варіанти місця його розташування, ми зупинилися на сквері біля приміщення міської Спілки учасників АТО, що на території 2-го мікрорайону (колишня дитяча консультація). Я вважаю, це буде доцільно. Адже поруч із меморіалом проходить одна з головних вулиць міста – проспект Перемоги. Тут відбуваються різні масові акції. На початку проспекту вже є пам’ятник афганцям, трохи далі – сквер на честь ліквідаторів-чорнобильців. Разом із нашим меморіалом це буде єдина і довершена композиція з пам`ятних місць Лозової.

Утім, за словами Володимира, в питанні створення меморіалу був і свій камінь спотикання. Зокрема на час нашої розмови ветерани АТО дискутували з представниками мерії щодо того, яким має бути напис на пам`ятникові.

Довідка:

Від початку російсько-української війни на теренах Донбасу в боях з окупантами загинуло 13 мешканців Лозової і Лозівського району.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.