Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Батальйон «Донбас-Україна» урочисто крокував центром Лозової (фото й відео)


Мешканці Лозової, що на Харківщині, підтримали поширену в Україні традицію урочисто вітати своїх захисників. У суботу, 10 серпня, сюди, прямісінько з фронту, прибули близько півтисячі бійців 46-го окремого штурмового батальйону «Донбас-Україна». З 2016 року цей підрозділ дислокується в Лозовій.

Наступного ранку кілька десятків вантажівок разом із військовими Збройних Сил України розташувалися на площі Соборності. О 10.00 тут розпочалася урочиста хода й зустріч вояків із містянами.

певне, стільки військових сучасна Лозова досі не бачила на своїх вулицях

шикування перед урочистою ходою

Від площі прибулі бійці вирушили до скверу ім. Тараса Шевченка. Військові крокували під звуки муніципального духового оркестру.



На місці проведення урочистостей їх зустрічали командир батальйону полковник В`ячеслав Власенко, представники вищого командування ЗСУ та місцевої влади.

командир батальйону полковник В`ячеслав Власенко шикує підрозділ

заступник командувача військ оперативного командування «Схід»
з морально-психологічного забезпечення полковник Сергій Дмуховський

Вони привітали бійців із поверненням додому – до місця постійної дислокації.



Хвилиною мовчання учасники урочистостей вшанували пам'ять загиблих побратимів.

- Ці люди планували своє майбутнє, мріяли створити родини, але віддали життя заради того, щоб і лозівчани, і всі українці могли спокійно жити… - сказав комбат.



За його словами, впродовж останніх 8 місяців, доки бойовий склад батальйону тримав лінію оборони на Донбасі, від рук ворога загинуло 3 військовослужбовця цього підрозділу.


А з початку російсько-української війни свої життя віддали понад 100 захисників - бійців батальйону «Донбас-Україна». Серед них і харків`янка Яна Червона (кулеметниця на псевдо «Відьма», загинула 2 квітня 2019 року під Новозванівкою).


- Із 2016 року тут, у Лозовій, наша домівка. Мені приємно, що лозівчани прийняли нас до своєї родини… І я не сумніваюся, що Лозова буде пишатися нами, - зазначив полковник В. Власенко.

За традицією, яка існує у всіх військових підрозділах ЗСУ, по завершенні ротації командування відзначає кращих своїх бійців. Цієї традиції дотримується і батальйон «Донбас-Україна».



Церемонію нагородження військовослужбовців провели заступник командувача військ оперативного командування «Схід» з морально-психологічного забезпечення полковник Сергій Дмуховський, секретар Лозівської міськради Сергій Коба та голова Лозівської райдержадміністрації Ашот Керопов.




Сьогодні в 46-у окремому батальйоні ЗСУ служать не лише чоловіки, а й жінки. Вони виконують різні завдання. За словами комбата, своє покликання тут знайшли більш ніж 70 лозівчан.



Загалом до різних нагород цього разу представлені 364 військовослужбовці підрозділу, сказав журналістові комбат.


перед відправкою до місця постійної дислокації

- Для багатьох військових частин, які повертаються з фронту до місць постійної дислокації, стало традицією проводити ось такі урочистості. Минулого разу зробити це нам завадили обставини. Але нині все вдалося – завдяки ініціативі командування батальйону і місцевої влади. Чому сьогодні? Тому що саме вчора ми завершили передислокацію, - пояснив В. Власенко.


міський голова Лозової Сергій Зеленський на позиціях батальйону "Донбас-Україна"
біля Попасної на Донеччині. Фото зі сторінки Юрія Ворошилова у Фейсбук


міський голова Лозової Сергій Зеленський на позиціях батальйону "Донбас-Україна"
біля Попасної на Донеччині. Фото зі сторінки Юрія Ворошилова у Фейсбук

До речі, наприкінці липня очільник міста Лозової Сергій Зеленський та його заступник Володимир Баранівський відвідали бойові позиції батальйону в районі Попасної на Донеччині.

Олександр Шульга для tv-news.dp.ua

Наша довідка:

46-й окремий батальйон спеціального призначення «Донбас-Україна» - окремий батальйон Сухопутних військ Збройних сил України. Був створений взимку 2015 року на основі тих бійців батальйону «Донбас» Національної гвардії України, що забажали перейти до лав Збройних сил України. Ініціатором переформатування був колишній в.о. командира батальйону НГУ «Донбас» полковник  В'ячеслав Вікторович Власенко («Філін»), який і став командиром 46 ОБСпП «Донбас-Україна».

Більше фотографій дивіться тут

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.