Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Майже 100% павлоградських немовлят годуються грудним молоком


Усе більше павлоградских мам намагаються годувати своїх новонароджених дітей грудьми. Лише за останній рік кількість таких жінок на території Дніпропетровщини зросла на 1,5%. Що стосується Павлограда, то нині 97% малюків, які народжуються у місцевому пологовому будинку, перебувають на грудному вигодовуванні.

Про це 4 серпня говорили з журналістами міські фахівці з питань материнства і дитинства – лікар-неонатолог Оксана Михайленко, акушерка пологового будинку Любов Лісник і лікар сімейної амбулаторії №3 Генадій Єрмаков. Зустріч була присвячена темі грудного вигодовування.
                           
За словами О. Михайленко, абсолютна більшість новонароджених малюків (97%), котрі виписуються з пологового будинку, знаходяться на грудному вигодовуванні. Решті немовлят (3%) з різних причин, грудне молоко протипоказане. За словами фахівців, у всьому світі грудне молоко є найкращим і найбільш безпечним способом годування малюків. Дитина має перебувати виключно на грудному вигодовуванні до 6 місяців, а надалі, аж до 2 років, до її раціону можна додавати так званий прикорм.


 Медики зазначають, що з грудним молоком малюки отримують найякісніше натуральне харчування. Завдяки йому, діти значно менше страждають на різні патології і мають більш сильний імунітет. Під час годування грудьми між матір'ю і дитиною встановлюється особлива психологічна близькість. Годування дитини грудним молоком позитивне не лише для малюка, але і для організму його матері. Скажімо, годування грудьми суттєво зменшу ризик захворювання патологіями молочної залози.

Як зазначає лікар сімейної медицини Генадій Єрмаков, близько 94% новонароджених малюків, яких він патронує, перебувають на грудному вигодовуванні. «Коли я приходжу вітати мам із народженням у них дитини, то завджи питаю, чи годують вони своїх немовлять грудьми... Якщо відповідь негативна, то я в майбутьному приділятиму такій дитині більше уваги», - каже фахівець. За словами Г. Єрмакова, його педіатрична практика свідчить про те, що малюки, які зросли на грудному молоці, дійсно мають більш міцне здоров`я. Він також згадує, що за радянської доби кількість жінок, які годували своїх дітей грудьми, ледве сягала 50%. Жінки не мали часу, годувати грудьми було не заведено, до того ж, в країні була розвинута система дитячих кухонь. Нині ситуації кардинально змінилася. «Я вважаю це дуже добре!» - каже лікар.

Також медики повідомили, що цього року в Україні мають створити перший банк грудного молока для тих мам, котрі бажають годувати своїх дітей грудьми, але не мають змоги. Перший такий банк зявиться у Києві, а надалі подібна установа має відкритися вже і в Дніпрі, сказала Оксана Михайленко. Вона також зазначила, що молоко до банків будуть відбирати у перевірених жінок.

До речі

Діти, яких годували грудьми, краще вчаться в школі і частіше надходять в коледжі, ніж ті, хто був на штучному вигодовуванні. Про це свідчать дослідження американських вчених. Співробітники Університету Колорадо в Денвері і Американського університету у Вашингтоні вивчили дані про вигодовуванні 126 близнюків з 59 сімей і показники успішності 191 близнюка з 90 сімей. У кожній парі цих двійнят одного годували грудьми, а іншого тримали на штучному харчуванні - або ж вигодовували материнським молоком обох, але протягом різного часу. Результати порівняння показали, що ті, хто харчувався материнським молоком, демонстрували в школі кращу успішність і частіше продовжували навчання в коледжах, ніж їх брати і сестри. Кожний місяць грудного вигодовування в дитинстві підвищував успішність учня в школі на 1% і збільшував ймовірність його вступу до вузу на 2%. Крім того, такі діти відрізнялися міцним здоров'ям, хорошими когнітивними здібностями і вищим IQ.

Олекса Сурай для www.5632.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.