Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Чотири за один місяць. Павлоград накрила хвиля самогубств чоловіків?



Стало відомо ще про один, вже четвертий за останній місяць, факт імовірного самогубства на території Павлограда. Нині правоохоронці розслідують смерть чоловіка, тіло якого із зашморгом на шиї знайшли ще 13 квітня в дачному будинку неподалік міста. Про це йдеться в ухвалі міськрайонного суду від 18 травня.

Згідно з клопотанням, у якому слідчі просили суд призначити відповідну експертизу щодо причин і обставин смерті загиблого, тіло чоловіка знайшли 13 квітня близько 13.00 в приміщенні дачного будинку (назва дачного товариства не вказана). За версією поліції, чоловік вкоротив собі віку за допомогою зашморгу. За даним фактом відкрито кримінальне провадження з попередньою кваліфікацією за ч.1 ст. 115 КК України. Павлоградський міськрайонний суд розгляднув клопотання поліції і задовольнив його, призначивши судово-медичну експертизу. Вона має відповісти на низку питань, зокрема, про механізм травм на тілі померлого, конкретну причину смерті і наявність в крові чоловіка алкоголю.

Раніше журналісти www.5632.com.ua вже писали  з посиланням на інформацію радіо «Самара», що 22 травня приблизно о 18.00 в районі Силікатного заводу поліція виявила тіло чоловіка з ознаками суїциду. На його шиї трупа була петля з дроту. Відомо також, що померлий 1960 р.н. Нині слідство з`ясовує обставини і причини смерті чоловіка. Ще одна подібна пригода датована початком травня. Згідно з ухвалою міськрайонного суду від 10 травня, 7 травня близько 7.19 співробітники Павлоградського відділу поліції, які прибули на місце пригоди за викликом, знайшли у лісосмузі за півкілометра від школи №20 тіло чоловіка 1976 р.н.

Попередньо правоохоронці встановили, що померлий пішов із життя, наклавши на себе руки – через повішання. Ознак насильницької смерті на тілі чоловіка вони не виявили. За даним фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 КК України. Триває слідство. Також правоохоронці Павлограда розслідують ще одне вірогідне самогубство, жертвою якого став чоловіквіком 35-40 років. Його тіло оперативники виявили 14 квітня на території покинутої котельної на вулиці Тетяни Федорової. Слідство не виключає, що чоловік наклав на себе руки. Про обставини трагедії йдеться вухвалі міськрайонного суду від 5 травня. За даними поліції, викладеними у клопотанні, померлий сидів, притулившись спиною до дерева, навколо шиї чоловіка був зашморг, зроблений із паска для штанів. За фактом пригоди правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 («Умисне вбивство»), попередньо кваліфікуючи її, як суїцид. Вже під час слідства поліція встановила особу загиблого і адресу, де він мешкав.

До речі, сплеск імовірних самогубств характерний не дише для Павлограда. Ось, скажімо, що пишуть журналісти "Обозревателя" з посиланням на керівника столичної Нацполіції Андрія Крищенка: "У Києві помітно зросла кількість суїцидів: на день як мінімум дві людини накладають на себе руки. Щодня відбувається від двох до п'яти суїцидів, повідомив глава Нацполіціі Києва Андрій Крищенко в інтерв'ю 112.ua."Зараз помітний сплеск самогубств. У день по два-три. У якийсь із днів було 5 самогубств: двоє застрелилися, двоє повісилися і одна вистрибнула. А зазвичай на тиждень одне-два", - розповів статистику Крищенко.

Олекса Сурай для www.5632.com.ua

в тему


Якщо ви біля небезпечної межі...

Щорічно від 20 до 30 жителів Павлограда добровільно йдуть із життя. Найчастіше самогубцями стають чоловіки, проте в цій категорії є підлітки і навіть діти. Таку статистику з року в рік наводить журналістам головний міський психіатр Наталя Гамій.

За словами експерта, в 2015 році офіційний показник смертності від самогубств в Павлограді склав 20,9 на 100 000 населення, що перевищує епідеміологічний поріг. Наталя Гамій зазначає, що до небезпечної межі людини підводять досить багато факторів: матеріальні і сімейні проблеми, нещасна любов, особиста невлаштованість, хвороби, конфлікти на роботі, самотність, нестійкість до стресів і т.п.

«Стресової ситуації, - каже лікар, - нам навряд чи вдасться уникнути. Але потрібно вміти підготуватися до неї. Любов, турбота близьких, цікава робота - все це допомагає здолати наслідки будь-якого стресу, позбутися депресивних думок і відчуттів. На жаль, у нас в місті немає служб, які б супроводжували людини, яка пережила суїцидальний досвід. Цим повинні займатися не стільки психіатри, стільки психологи».

Н. Гамій підкреслює, що лише незначна кількість суїцидів має спонтанний характер. Найчастіше самогубці відкрито попереджають про свої наміри, тому до всіх подібних погроз необхідно ставитися серйозно. Крім того, більшість людей, які намагаються накласти на себе руки, переживають внутрішні суперечності і не мають остаточного наміри померти. За словами лікаря, багато самогубств відбуваються в період поліпшення стану, коли у людини з'являється енергія і сила волі для того, щоб перейти від відчаю в думках до руйнівних дій.

У народі побутує думка, що самогубцями стають психічно нездорові люди, що не зовсім вірно. За словами Наталі Гамій, із 20-30 завершених спроб суїциду, які медики Павлограда фіксують щороку, тільки 2-4 здійснюються людьми, які раніше зверталися за допомогою до психіатрів. Іншими словами, суїцид - це проблема не стільки душевно хворих і неврівноважених людей, скільки всього суспільства і стосунків з близькими людьми.

Олександр Шульга, за інформацією М. Гамій за 2010-2016 роки

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.