Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

«Війна – це #ерово, війна це страшно…» Павлоград, 8 травня (відео)


У Павлограді громадські активісти провели 8 травня жалобну ходу центром міста і поклали квіти до меморіалів на честь своїх загиблих земляків - борців за волю України різних часів. Акція до Дня пам`яті і примирення, яку влаштували патріоти, не мала прив’язки до календарних заходів міської влади і виглядала, як альтернатива офіційному «вшануванню».

Організаторами й учасниками Ходи Пам`яті виступили ветерани новітньої російсько-української війни, волонтери, представники «Національного Корпусу», «Національних Дружин», громадські активісти – всього від 60 (за даними поліції) до 80 осіб.



За словами одного з учасників, Юрія Малімонова, нинішня акція поміж іншого має засвідчити зв'язок поколінь українців, які в різні часи, у лавах різних армій боролися за свою Батьківщину. «Війна – це #ерово, війна це страшно», - сказав перед шикуванням колони, здебільшого, звертаючись до молоді, ветеран батальйону «Айдар» Аркадій Романенко.






За безпекою під час жалобного слідкували правоохоронці. Приблизно чверть на 18.00 колона рушила від пам’ятника Ж. Котіну і далі вулицею Центральною до Соборної площі. Попереду йшли волонтери на чолі з прапороносцем Вадимом Бровенко – ветераном українських підрозділів на Донбасі. Позаду з розгорнутим великим синьо-жовтим прапором крокували активісти «Національного Корпусу», за ними - інші учасники ходи. Цього разу її організатори свідомо відмовилися від будь яких політичних гасел і партійних знамен.






Біля меморіального комплексу на Алеї Слави учасники акції провели невеличкий мітинг. Промовці нагадали про мільйонні жертви серед українців під час Другої світової війни, провину за яку поклали на сталінський і гітлерівський режими. Провели паралелі між жахіттями війн 20 і 21 століть, віддали шану українським воїнам різних поколінь.


«На сьогодні ми маємо війну з новим агресором, з окупантом, - сказав під час мітингу керівник місцевого осередку «Національних Дружин» і депутат міськради Сергій Тищенко. – Зі сльозами на очах ветерани минулої війни проводжали на нову війну онуків, які потім гинули на Донбасі. Ця наступність поколінь, коли українці гинуть за свою землю на своїй землі, вона не дає нам спокою. Ми готові продовжувати нашу боротьбу. І, я впевнений, ми переможемо». На завершення Ходи Пам`яті її учасники поклали квіти до вічного вогню і до меморіалу загиблим на сході України павлоградським воїнам. До речі, пізніше цього ж дня в центрі Павлограда відбувся вечір-реквієм до Дня пам`яті та примирення. Організатором дійства виступила міська влада. Участь у ньому окрім самого владного активу взяли представники громадськості і творчі колективи міста.

Наша довідка

День пам'яті та примирення  (пам'яті жертв другої світової війни, та примирення між країнами-учасниками другої світової війни) – в Україні його відзначають 8 травня, починаючи з 2015 року відповідно до Указу Президента. 8 травня – дата річниці капітуляції нацистської Німеччини (цю подію прийнято розглядати як символ перемоги над нацизмом).

Олександр Шульга

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.