Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Обвинуваченого у тероризмі Рафаеля Лусваргхі триматимуть за гратами


Павлоградський міськрайонний суд відправив за грати щонайменше до 5 липня (на період слідства) громадянина Бразилії Рафаеля Маркуса Лусваргхі, якого прокуратура обвинувачує в участі у незаконних збройних формуваннях та терористичній організації. Про це 7 травня на своїй сторінці у Фейсбук повідомила прес-служба цього суду.

«Під час підготовчого засідання до Рафаеля Маркуса Лусваргхі, громадянина Бразилії, який обвинувачується в участі у незаконних збройних формуваннях та терористичній організації застосовано запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб до 5 липня 2018 року. Судовий розгляд по суті призначений на 15 травня 2018 року», - йдеться у повідомленні. Прес-служба суду також проінформувала, що підготовче засідання, початок якого був анонсований на 15.00 7 травня, не минулося без певного демаршу з боку обвинуваченого і його захисника. Зокрема, останні заявили про недовіру до всього складу колегії суддів, а колик отримали відмову у задоволенні відводу, адвокат Рафаеля Лусваргхі висловив недовіру до головуючого на засіданні судді. «Колегія суддів з метою уникнення захистом «спекуляцій» вирішила відвести головуючого суддю. Після автоматичного визначення іншого головуючого судді, попри «процесуальні диверсії» проведено підготовче засідання», - інформує прес-служба суду.

фото з мережі Фейсбук
Раніше, 5 травня, прес-служба повідомила у Фейсбук про те, що у провадженні Павлоградського міськрайонного суду знаходиться кримінальне провадження стосовно громадянина Бразилії Рафаеля Маркуса Лусваргхі, який обвинувачується в участі у незаконних збройних формуваннях та терористичній організації. У повідомленні сказано, що раніше Печерський районний суд Києва за клопотанням прокурора змінив обвинуваченому арешт на особисте зобов’язання, термін якого вже сплив до того, як справа надійшла до Павлоградського суду.

«На сьогоднішній день клопотання від прокурора про арешт або інший запобіжний захід відносно Рафаеля М.Л. не надходило, також у справі відсутні дані про місце перебування обвинуваченого, а його виклик здійснювався через захисника. Неявка в суд не завадила обвинуваченому прохати посольство Бразилії видати йому паспорт для подорожей за кордон. Посол Бразилії звернувся до суду з листом про можливість видати Рафаелю М.Л. документ, але у відповідь суд застережив, що в такому випадку обвинувачений покине Україну та уникне правосуддя»,- повідомила прес-служба Павлоградського міськрайонного суду.

Обвинувачений Рафаель Лусваргхі і його адвокат (на фото справа) Валентин Рибін
Також 5 травня свій коментар у справі бразильця надала на своїй сторінці в Фейсбук і прес-служба СБУ. Зокрема, за даними відомства, його співробітники вперше затримали Лусваргхі в жовтні 2017 року в ході спецоперації. Слідчі СБУ відкрили стосовно нього кримінальне провадження за вже згадуваними статтями КК України. «У ході досудового слідства було встановлено, що громадянин Бразилії з вересня 2014 по травень 2015 року брав участь у бойових діях проти сил антитерористичної операції у складі незаконних збройних формувань терористів на Донбасі. Він входив до так званого 1-го мотострілецького батальйону «Вікінг» терористичної організації «ДНР». Лусваргхі був задіяний, зокрема, у підрозділах бойовиків у боях під Дебальцевим та районі Донецького аеропорту», - йдеться у повідомленні СБУ. 

За інформацією прес-служби відомства, під час слідства громадянин Бразилії повністю визнав свою провину в інкримінованих злочинах. 25 січня 2017 року він отримав вирок від Печерського райсуду Києва – 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Однак, зазначають у відомстві, сторона захисту подала апеляційну скаргу на це рішення, і влітку того ж року апеляційний суд столиці через процедурні порушення скасував вердикт суду першої інстанції. У грудні для Лусваргхі замість тримання під вартою обрали інший запобіжний захід - особисте зобов’язання терміном на два місяці. А 15 лютого 2018 року Верховний суд скерував вказане провадження до Павлоградського міськрайонного суду, який має розглянути його по суті.

«СБ України наголошує, що зібрана слідчими СБУ доказова база, стосовно участі Лусваргхі у незаконних збройних формуваннях терористів повністю була підтверджена рішенням суду першої інстанції. Рішення, яке викликало обурення значної частини суспільства, базується виключно на процедурних моментах. Наразі він перебуває у СБУ, де з ним проводяться відповідні процесуальні дії згідно із чинним законодавством України», - йдеться у повідомленні прес-служби відомства. Аналогічний коментар ситуації з громадянином Бразилії – вірогідним терористом т.зв. «ДНР» - надали і в столичній прокуратурі. У повідомленні в Фейсбук прес-служба цього органу зазначає, що прокуратура наполягатиме на взятті Лусваргхі під варту. До речі, 5 травня активісти радикальної організації C14 затримали Лусваргхі посеред Києва і привели до СБУ. Про це того ж дня повідомив на свої сторінці у Фейсбук представник організації Євген Карась. Його пост містить відео затримання і доставки бразильця до будівлі СБУ.


Про те, хто такий Рафаель Маркус Лусваргхі і чим він відзначився в Україні, 3 травня написали журналісти програми «Радіо Свобода Донбас. Реалії». Автори матеріалу називають його бойовиком угруповань «ЛНР» і «ДНР», що раніше у численних відеороликах розповідав про те, як він «відпрацював» блокпост української армії під Вергулівкою, як командував реактивною системою «Град», як штурмував Дебальцеве, як зазнав поранення під Донецьким аеропортом і обіцяв «дійти до Києва і закінчити війну».

«Із бразильського Сан-Паулу на Донбас 33-річний Рафаель Лусваргі приїхав на початку осені 2014 року, - пишуть журналісти видання. - Як сам раніше запевняв – з ідеологічних міркувань. Новачком у військовій справі він не був. До цього кілька років служив у французькому Іноземному легіоні. Також був співробітником поліції у себе вдома в Бразилії. За понад рік свого перебування на Донбасі встиг змінити декілька підрозділів і добряче попозувати перед камерами, де розказував і показував, які саме обов’язки виконував на окупованій території. Восени 2015 року він поїхав з Донбасу. Проте через рік, 6 жовтня 2016-го, він знову гучно нагадав про себе в Україні. Саме цього дня в терміналі D аеропорту Бориспіль його затримали співробітники СБУ. До Києва бойовика заманили, начебто запропонувавши роботу у сфері морських перевезень. Із собою в Лусваргі, окрім паспорта, був військовий квиток угруповання «ДНР» та наказ про нагородження медаллю «за бойові заслуги» за підписом одного з ватажків бойовиків – Ігоря Гіркіна-Стрєлкова», - розповіли журналісти «Радіо Свобода».

Олександр Шульга

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.