Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Лозовій на День міста ветерани АТО не схотіли йти у колоні разом із владою


У Лозовій частина ветеранів російсько-української війни бойкотувала участь в офіційних заходах на честь Дня міста, запланованих на 16 вересня. Цього дня, але кількома годинами раніше, активісти окремо від представників влади вшанували пам'ять своїх земляків, полеглих за рідну землю в роки Другої Світової війни і під час російської агресії на Донбасі.

Свою позицію члени Лозівської Спілки учасників АТО мотивували небажанням іти однією колоною разом із деякими посадовцями у мерії, яких атовці називають прибічниками «русского мира» і відвертими ворогами України. «Ми вважаємо неприпустимим призначення на посаду першого заступника мера колишнього голови Панютинської селищної ради Олексія Корпана. Він не приховує своєї відданості комуністичній ідеології,  і, ми переконані, співчуває так званим «ДНР» і «ЛНР». Скажіть, як ми маємо ставитись до цього призначення і до того, що нам довелося б разом із цією людиною крокувати центром міста? У нас уже 13 хлопців за 4 роки загинули – саме через таких, як новий заступник...» - пояснив ветеран 24-го окремого штурмового батальйону ЗСУ «Айдар» Олександр Селюков.


О 10.00 учасники акції, вдягнені хто у військову форму, хто у вишиванки, під синьо-жовтими і червоно-чорними прапорами – рушили бульваром Шевченка від будівлі Лозівського краєзнавчого музею до меморіальної дошки з іменами і портретами полеглих на Донбасі за Україну земляків. Дошка розташована біля будівля районного будинку культури, її атовці урочисто відкрили минулого року на День захисника України 14 жовтня.







«Сьогодні День визволення Лозової від загарбників, з якими 75 років тому воювали наші діди, звільняючи Україну… - звернувся до присутніх Володимир Полєшко, ветеран АТО, колишній боєць 93-ї ОМБр ЗСУ. - Але сьогодні у нас теж війна, і ми також втрачаємо наших побратимів. Їхні портрети ви бачите на цій пам’ятній дошці. Я хочу, щоб ми згадали кожного з них. Зараз тут, серед нас, є матері цих воїнів, тож вклонімося їм за те, що народили й виховали таких гідних синів». Ставши навколішки, учасники акції хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих бійців і поклали квіти до їх світлин.








Активісти відвідали будівлю міськради, в холі якої теж встановлена меморіальна дошка на честь загиблих бійців АТО. Опісля учасники акції рушили до Меморіалу Слави, де за участі священників УГКЦ і Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ відбувся жалобний молебень за полеглими лозівчанами – визволителями України часів Другої Світової війни і сучасними її оборонцями. Альтернативний офіційному захід завершився візитом до міського кладовища, де поховані кілька загиблих на Донбасі українських воїнів.





До речі, згідно з планом заходів, присвячених 75-й річниці визволення Лозової від нацистів і Дню міста, урочиста хода бульваром Шевченка і мітинг-реквієм біля Меморіалу Слави анонсовані на 14.30. Почесними гостями свята, як про це йдеться у програмі, мають стати голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична та народний депутат України Анатолій Гіршфельд. На лозівчан цього вечора чекає доволі насичена розважальна програма – із чималою кількістю спортивних і мистецьких цікавинок і фейерверком у фіналі.


Нагадаємо, нещодавно у Лозовій відбулася подія, яка збурила частину містян, зокрема, ветеранів російсько-української війни, волонтерів, громадських активістів. Йдеться про призначення 31 серпня міською радою (за пропозицією міського голови) на одну з керівних посад в орган місцевого самоврядування колишнього селищного голову Панютиного Олексія Корпана. Громадські активісти вважають його відвертим антиукраїнцем, прихильником ідей «русского мира» і комуністичної ідеології, а тому не гідним посідати місце в органах влади. З цього приводу члени Лозівської Спілки учасників АТО зробили 2 вересня публічну заяву.


Із позицією згаданого вище Олексія Корпана можна ознайомитись, переглянувши ось це відео (його виступ 31 серпня під час пленарного засідання сесії Лозівської міськради. Депутати розглядали питання про призначення О. Корпана заступником міського голови):


Зокрема, відповідаючи на закиди депутатів щодо його антиукраїнських висловлювань, кандидат у заступники мера зазначив, що його політичні вподобання досі не заважали йому здійснювати певні владні повноваження.

Олександр Шульга для tv-news.dp.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.