Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Як живуть у польській глибинці. Містечко Хшанів (фото й відео)

центральна частина Хшанова

Якось напередодні російсько-української війни соціологи однієї з відомих компаній з'ясували: 77% мешканців південного сходу України жодного разу не були за кордоном. Здавалося б, ну й що з того? Та згодом саме Крим (південь) і Донбас (схід) стали осередками «руського міра» і базою окупантів на наших землях. Неосвіченість і містечковість, звужений до меж свого мікрорайону, вулиці, будинку світогляд завжди були благодатним грунтом для ідеологічних маніпуляцій. Натомість, прагнення зазирнути за обрій, подорожувати світом, спілкуватися з сусідами є чудовим запобіжником від печерного світосприйняття і ксенофобії.

Коли навесні ще довоєнного 2013 року мені довелося побувати в 40-тисячному містечку Хшанів (або Хжанув) на півдні Польщі, я спіймав себе на думці, що перебуваю не де-небудь за кордоном, а, скажімо, в українському Павлограді. Настільки схожими зовні були ці міста. Зрозуміло, вистачало й відмінностей, саме вони й визначали приналежність Хшанова до ЄС.



Я вирішив придивитися до них, щоб зрозуміти, наскільки ми близькі чи далекі від Європи. Найхарактерніші моменти своїх спостережень я зберіг у світлинах. Можливо, комусь із читачів, котрі ще не скористалися безвізом, буде цікаво переглянути ці фото і дійти власних висновків щодо життя звичайних європейців – наших сусідів.

Автомобілі і газони

Типовий будинок типового спального мікрорайону Хшанова. Скромно, чисто й акуратно. І жодних стихійних автостоянок на газонах. 




Мої польські колеги, одначе, визнавали: деякі їхні водії не завжди дотримуються цього правила.


А загалом, погодьтеся, чим не прибудинкова територія якого-небудь успішного українського ОСББ?

З вигулом собак поляки теж розібралися



Ось такі таблички, що забороняють вигулювати собак територією газонів, є мало не в кожному дворі польського містечка




Чи порушують хшанівці цю заборону? Можливо. Але, гадаю, собачих екскрементів, недопалків і битого скла в пісочницях і на дитячих майданчиках ви у Хшанові не побачите. Втім...


Дитячі майданчики у них не найкращі, але... більш довговічні

До речі, що стосується дитячих майданчиків у Хшанові - вони не набагато сучасніші і різноманітніші за наші. Принаймі, були ще кілька років тому, коли зроблено ці світлини. Ось цей, приміром, навіть поступається деяким в Україні. Але треба віддати належне ощадливості поляків - видно, що вони не поспішають нівечити чи розкрадати муніципальне майно.





Сірі будинки-коробки прикрасили

Панельні багатоповерхівки Хшанова, збудовані в епоху "розвинутого соціалізму", дуже схожі на наші "шпаківні". Втім, поляки вирішили, що в похмурих сірих коробках їм жити буде нудно, і розфарбували їх у теплі тони. Поставилися до цього з креативом, тож у підсумку вийшло доволі симпатично. До речі, стіни багатьох багатоповерхівок перед фарбуванням ще й утеплили.





Балкони не склять - їх прикрашають квітами

Мандруючи житловими кварталами польського містечка, я помітив, що, на відміну від нас, його мешканці не склять балкони. Ймовірно, тут це заборонено.




Зате дуже часто свої балкончики господарі перетворюють на справжні квітники, а в теплу пору року відпочивають там, сидячи з книжкою. Бачив на власні очі! 

 

Трішки поваги до себе - і ти європеєць

Ті, хто говорить про ментальну прірву між нами і громадянами ЄС, глибоко помиляються. Хіба ці світлини хшанівских будинків, під'їздів та їх мешканців не могли бути зроблені у нас? Трішки поваги до себе, любові до того місця, де ти живеш - і ти точнісінько такий європеєць, як і той, якого ми собі ставимо за взірець.

Сміття збирають роздільно

В Україні про роздільний збір сміття говорять роками. Ситуації принципово не змінили і запроваджені законодавчі новації, які передбачають встановленні контейнерів для окремого виду сміття. Скептики радять нам спочатку виховати в собі культуру користування такими сміттєзбиральниками. А в Хшанові це практикують давно. І, схоже, у них там все виходить.





Бібліотека Хшанова вражає

Мешканці 40-тисячного польського міста дбають не лише про чисті вулиці, а й про свої духовні потреби. Звучить дещо пишномовно, проте, коли ми побачили будівлю місцевої бібліотеки, саме так і подумали. Будівля вражає. Зведено її за кошти ЄС і місцевої громади. Вартість проекту - 16 млн злотих (приблизно 44 млн грн.).





«У них все для людей»

Як сказав мій колега, коли побачив один із шумозахисних екранів у житловому районі Хшанова, «у них все робиться для людей...» Сам екран - це прозора конструкція заввишки в декілька метрів, що відділяє від проїжджої частини житловий сектор. В Україні такі штуки теж уже є.





Без шуму і пилу

Найбільше шумозахисних екранів ми побачили уздовж польських автобанів і інших жвавих трас. Цей ми сфотографували, коли виїжджали на автомагістраль, яка з’єднує Краків із Катовіце. Фахівці кажуть, що такий екран дозволяє знизити шумове забруднення на 30-40 децибел, а також захищає житлову зону від дорожнього пилу.



Стрибати дорогою їм теж доводиться

Насправді це міф, що в країнах Євросоюзу всі дороги ідеальні. В усякому разі, автотранспортна система Польщі станом на 2013 рік мала певні вади. У південній частині країни нам іноді доводилося їздити і ось такими залатаними ділянками шосе. Звичайно, це був не автобан, швидше, траса місцевого значення.


Однак, полякам треба віддати належне: поточний дорожній ремонт вони роблять краще за нас і, схоже, завжди своєчасно. Тому ями і ямки на дорогах - тут рідкість. За весь час наших автомандрівок я лише двічі зважив на невеличкі вибоїни на шосе.




Не автобан, але їхати приємно

Це теж далеко не автобан, а другорядна дорога. Але їхати нею було одне задоволення. Видно, що траса досить нова, як і багато доріг у Польщі. Після вступу країни до Євросоюзу (в 2004 році), тут активно будують нові і ремонтують діючі автомобільні магістралі різного рівня.




Євросоюз інвестує в дороги Польщі десятки мільярдів доларів

Українські ЗМІ вже писали, що після того, як Польща стала членом ЄС, вона отримала 70 млрд дол. На будівництво доріг.



За задоволення треба платити

На автобані А-4, неподалік Хшанова, є платні ділянки. В одну зі своїх поїздок ми теж скористалися цією автострадою, відповідно, наш водій сплатив за задоволення їхати з комфортом і швидко певну суму. Для цього там встановлені термінали.





Олександр Шульга

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.