Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Позиція слідчого у справі про «труби» здивувала Павлоградський суд?

фото зі сторінки  у Фейсбук прес-служби Павлоградського міськрайонного суду


У Павлоградському районі поліція розслідує спробу викрадення металевих труб зрошувальної системи, яка перебуває на балансі Павлоградського міжрайонного управління водного господарства. Про це йдеться в ухвалі міськрайонного суду від 18 квітня. Здавалося б, банальна історія. Втім, інтерес до неї у журналістів підігріває несподівана зміна позиції слідчого в кримінальному провадженні і швидка реакція на це прес-служби органу правосуддя.

Отже, 18 квітня суд розглядав клопотання начальника відділення з розслідування злочинів у сфері транспорту СВ Павлоградського ВП ГУНП. Як свідчить документ, цього дня поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 185 КК України («Закінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжка)). За даними правоохоронців, 15 квітня блтзько 13.00 невідома особа, знаходячись неподалік села Межиречі Павлоградскього району, намагалася шляхом демонтажу викрасти металеві труби зрошувальної системи діаметром 1020 мм. Труби належать міжрайонному управлінню водного господарства.

Того ж дня під час огляду місця події поліція вилучила екскаватор-навантажувач 2006 року випуску іноземного виробництва з ключами і техпаспортом і встановила його власника. Згідно з протоколом огляду на ковші екскаватора були сліди грунту. Крім того правоохоронці вилучили з місця події фрагмент металевої труби довжиною 6 метрів, 3 кисневих балони, балон із пропаном, гумові шланги і різак. До списку вилученого оперативники додали легковий автомобіль «Мерседес-Бенц», який теж перебував на місці пригоди. У суді представник Павлоградського відділу поліції просив служителів Феміди на час розслідування накласти арешт на вилучену техніку й інше зазначене майно. Міськрайонний суд, порадившись, задовольнив клопотання правоохоронців.


Та згодом історія отримала цікаве продовження. Слідчий, який 16 квітня клопотав про арешт вилученого майна, невдовзі офіційно попросив суд скасувати цю санкцію. Принаймі, про це на своїй сторінці в Фейсбук 25 квітня повідомила прес-служба Павлоградського міськрайонного суду. Ось дослівний текст її повідомлення (схоже, у прес-служби органу правосуддя позиція місцевих правоохоронців викликала щонайменше здивування):

«18 квітня 2018 року ухвалою слідчого судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області накладено арешт на екскаватор-навантажувач, який був вилучений поліцією 15 квітня 2018 біля с. Межиріч в Павлоградському районі, де невідомі особи намагались викрасти металеві труби зрошувальної системи. В подальшому власник екскаватора подала клопотання про зняття арешту з майна. Під час розгляду клопотання слідчий поліції, який є стороною обвинувачення, вказав на необхідність зняття арешту з екскаватору, бо слідів злочину на екскаваторі немає та немає необхідності його збереження як речового доказу. Слідчий, який тиждень назад просив арештувати екскаватор, кардинально змінив свою позицію та просив суд зняти накладений арешт повністю. Суд, зберігаючи об’єктивність та неупередженість, зв’язаний думкою слідчого, за проханням якого й було накладено арешт. З огляду на те, що за матеріалами справи екскаватор об’єктивно є речовим доказом, суд врахував позицію слідчого частково та залишив арешт без змін в частині заборони відчуження та розпорядження майном, але дозволив власнику користуватись екскаватором».

Олекса Сурай



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.