Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Придніпров`ї шахтар узявся розводити екзотичних риб


Багатьом із нас знайомий вислів про те, що кожен чоловік у своєму житті мусить звести дім, посадити дерево і виховати сина. Мешканець села Богинівка Петропавлівського району, що на Дніпропетровщині, 38-річний Віталій Лобачік вирішив піти далі. Він створив у своєму обійсті естетичний куточок - штучний ставок із декоративними коропами. «Це і капіталовкладення, і відпочинок, і чудовий спосіб боротьби з хворобами», - каже чоловік.

Уже 18 років Віталі працює гірником - він електрослюсар підземний дільниці прохідницьких робіт № 1 шахти ім. М. І. Сташкова ДТЕК Шахтоуправління Дніпровське. Декоративні риби з'явилися в його житті 3 роки тому. «Насправді, початок у цієї історії сумний, - розповідає чоловік. - Лікарі виявили у мене тяжку хворобу, це змусило мене переосмислити багато речей у житті. Я почав більше цінувати красу і захотів власноруч створити щось на радість своїм близьким, друзям і знайомим».

За словами гірника, спершу він спорудив біля свого будинку дерев'яну альтанку, потім викопав невеликий ставок, оснастив його системою фільтрації води, прикрасив декоративними рослинами і водоспадом. Витратив на це кілька тисяч гривень. Гроші економив, оскільки багато коштів забирало лікування.


«Залишалося завести в ставку якусь живність. Зупинився на декоративних коропах. Досвіду їх розведення не було, хоча я рибалка зі стажем. Отож перший млинець у мене виявився глевким. Усією сім'єю ми вирушили до Дніпра, купили у продавців, які спеціалізуються на такій рибі, мальків довжиною 3-4 см, недорогий корм для них і повернулися додому. Пізніше я зрозумів, що нас обдурили - риба почала дружно гинути, а та, що вижила, не поспішала додавати у розмірах», - згадує Віталій. Та невдача не зупинила його. Наш герой засів за інтернет, завів віртуальні знайомства з більш досвідченими любителями екзотичних риб (один із них виявився неабияким експертом в іхтіології, доктором наук), і незабаром шахтар почав розуміти всі тонкощі свого захоплення.

Віталій узявся збирати гроші на нове обладнання для очищення води і запланував розширити свою водойму. Приблизні розрахунки показали, що реконструкція обійдеться в 27-30 тис. грн. Пізніше сума зросла до 2 тис. дол. На той час Віталій вже пройшов курс лікування і знайшов можливості для додаткового заробітку. Довелося продати улюблений автомобіль. «Бачу ціль - не бачу перешкод» - говорив собі гірник і наполегливо йшов до мети. У березні 2016 р пересадив усіх риб зі ставка в домашній басейн об'ємом 18 куб. м. Потім протягом 2-х тижнів розширив і поглибив ставок - тепер він вміщує 32 куб. м води.

Віталію допомагали його донька-старшокласниця Аміна і молодший син Ратмір. Морально підтримувала шахтаря дружина Надія. «Зараз усе функціонує! - каже Віталій. - У моєму ставку 24 породи коропа коі. Є шисуі, широ утсурі, чиго і кохаку. Кожен має власне забарвлення і індивідуальний характер. Всього в світі існує 84 породи коропа коі, в кожній - 18 підвидів. Ви собі уявляєте цю різноманітність?»


Догляд за екзотичною живністю і утримання водойми потребують часу, зусиль і коштів. «Мої «хлопці» ростуть старанно, апетит мають хороший. Лише за 1,5 місяці я витратив 4 000 грн. на 5 кг корму», - пояснює гірник. З іншого боку, розведення екзотичних риб - це додаткове джерело доходів від продажу мальків. До речі, дорослі представники низки порід декоративного коропа на ринку коштують до 1500 дол, а екземпляр малька коропа асага - 500 дол.

«Хотілося б придбати таку рибу, але фінанси не дозволяють», - визнає Віталій. На питання, чи не втомився він від риб'ячої екзотики, гірник відповідає, що досягнуте його дедалі більше надихає. «Це і капіталовкладення, і відпочинок, і чудовий спосіб боротьби з хворобами. Мені також подобається, що мій син теж цим цікавиться», - каже Віталій Лобачік.

Олександр Шульга для Вестник Шахтера, усі фотографії надані героєм публікації




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.