Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Павлоградців чи не щодня кусають вуличні собаки


У січні 2020 року від укусів собак постраждало щонайменше 26 мешканців Павлограда. Декому з них медики призначили спеціальне профілактичне лікування. Фахівці закликають містян поводитися обережніше з безпритульними тваринами і попереджають: на сьогодні в місті відсутній антирабічний імуноглобулін, який передбачений схемою лікування проти сказу.

Статистику звернень пацієнтів 12 лютого журналістам навів завідувач травматологічним пунктом міськлікарні №4 Олег Чуєнко. Він зазначив, що в минулому році до травмпункту «четвірки» звернулося 386 осіб, яких вкусили тварини.


«У січні 2020 року ми зареєстрували 26 таких випадків, - каже лікар. - Це означає, що ми практично щодня приймаємо людей, які постраждали від укусів безпритульних тварин... Один випадок стався нещодавно. Нетверезий чоловік вирішив попестити дворового  собаку. Той його вкусив за руку... Школяр проходив по території, яка охороняється - хотів зрізати собі шлях. Наскочила вівчарка і роздерла дитині стегно».

За словами лікаря, багато людей підгодовують вуличних тварин. Їхня популяція зростає. При цьому, не має значення, стерилізовані вони чи ні, каже фахівець. Важливо, чи щеплені вони від сказу. Адже кожна така тварина в певний момент може стати носієм небезпечного вірусу і інфікувати людину. Тому потрібно обережніше поводитися з вуличними песиками, нагадує травматолог.


«Сьогодні в нашій лікарні немає антирабічного імуноглобуліну, який передбачений схемою профілактичного лікування в подібних випадках. Справа в тому, що єдиний в Україні завод, який виробляє цей препарат, зупинив роботу. Досі ми закуповували його продукцію», - каже О. Чуєнко. Він пояснює, що всіх пацієнтів, яких вкусили безпритульні тварини, медики травмпункту направляють у Дніпро, де ще наявні запаси лікарського препарату.

«Спираючись на дані 2019 року, скажу, що для закупівлі антирабічних препаратів і вакцини від правця нам у поточному році необхідно майже 180 тис грн. Ці кошти виділяє міський бюджет. Для містян ця допомога безкоштовна», - зазначає Олег Чуєнко.


Довідка:

Інфікована людина підлягає негайній госпіталізації і введенню в її організм антирабічної вакцини. Таких щеплень повинно бути шість: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні. У разі небезпечної локалізації укусів (обличчя, шия, голова, пальці рук тощо) крім вакцини застосовують і антирабічний імуноглобулін. Для профілактики сказу необхідно: регулярно вакцинувати домашніх тварин; уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами; не торкатися диких або безпритульних тварин; не підживлюють їх у місцях, де постійно знаходяться люди (особливо діти).

Олександр Шульга для Вісник Шахтаря

Читайте також: Собачья проблема: об убийцах и волонтерах, будущем приюте и электронных чипах

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.