Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Молитва з екзархом та пісня «Батько наш Бандера». Лозівчани вшанували пам'ять українських героїв (відео)

У Лозовій на Харківщині патріотична громадськість вшанувала пам'ять українських захисників, які в різні часи загинули в боях з російськими окупантами. Жалобна акція відбулася 29 січня – в День пам’яті Героїв Крут – біля меморіального Хреста «Героям України» в парку Перемоги.

Останнім часом зустрічі на цьому місці стають дедалі частішими. І це не випадково, адже нинішня агресія Кремля стосовно України має свій відбиток у минулому. Зокрема, в тих подіях, на згадку про які у Лозовій на схилах Зайцевої балки ось уже 30 років височіє безіменний пам’ятний знак. 



Традиційно акція проходила у форматі молитви за українськими воїнами – гайдамаками, крутянами і лозівськими бійцями вже сучасної доби.

 

Цього разу почесним гостем заходу став єпископ Української Греко-Католицької Церкви, екзарх Харківський Василій (Тучапець).

 

Разом із настоятелями Преображенської парафії та парафії Трьох Святителів УГКЦ о. В’ячеславом і о. Андрієм він відправив панахиду за полеглими.

 

Про історичні паралелі між драматичними подіями початку 20 століття і сучасною боротьбою за волю України говорило чимало учасників зустрічі. Робили наголос історичних уроках і важливості єднання у війні з московською ордою.

 

За словами настоятеля Преображенської парафії й дослідника-краєзнавця о. В’ячеслава Труша, усілякі «мотороли» й «захарченки», які 2014 року взялися експортувати «руський мір» на східно-українські землі, мали своїх прототипів у далекому минулому – червоногвардійців-більшовиків на чолі з Миколою Руднєвим.


Що тоді, що тепер загарбники вдавалися до однакових методів військової експансії – розстрілів, залякувань, пограбувань, винищення українського елементу, залучення колаборантів, оманливої пропаганди і фейків. Автори утворених кілька років тому на окупованих теренах східної України квазі-республік «Л/ДНР» лише наслідували своїх історичних попередників на чолі з Леніним і його підручними. Згадаймо про «Перший всеукраїнський з’їзд рад», що відбувся наприкінці 1917 року в захопленому більшовиками українському Харкові.

Докладніше про події, яким присвячений Хрест «Героям України», читайте в цьому матеріалі: Спочатку була Лозова, потім Крути. Маловідомі сторінки історії УНР

Наостанок заходу хор Преображенської парафії УГКЦ виконав (експромтом) українську пісню "Батько наш Бандера", котра набула популярності у вітчизняному сегменті соцмереж. 

Організаторами суботньої події виступила низка патріотичних організації Лозової та Харкова: місцева Спілка учасників АТО, Харківський екзархат УГКЦ разом із місцевими громадами, Братство Апостола Андрія Первозваного, товариство родин загиблих за Україну «Пам'ять серця», міськрайонне товариство німців «Відергербурт», лозівська громада Євангелічно-Лютеранської Церкви України, Центр громадських ініціатив «Народна дія», обласні партосередки «Свободи», «Правий сектор» тощо.

Олександр Шульга для tv-news.dp.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.