Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Першотравенськ COVID-19. Обшуки в церкві, нові хворі, заклики не панікувати


Резонансна історія зі спалахом коронавірусної інфекції в Першотравенську отримала продовження. У середу 8 квітня поліція провела обшук у приміщенні біблейської школи церкви «Нове покоління». Саме серед її учасників медики раніше діагностували хворих на COVID-19. Слідство підозрює представників церковної громади в порушенні санітарних норм. Про це інформує прес-служба Головного управління Нацполіції в Дніпропетровській області.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 325 («порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням») КК України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу чи позбавлення волі строком на 3 роки. Під час санкціонованого судом обшуку в будівлі релігійної громади правоохоронці вилучили низку речових доказів, зазначають у Нацполіції.


«В ході обшуку були вилучені відеореєстратор зовнішнього спостереження, журнали відвідування, два системні блоки, вінчестери, флешносії, карти пам’яті, документація. Вилучення інформації з електронних носіїв відбувається за технічної підтримки працівників кіберполіції, після чого будуть встановлені всі обставини правопорушення», - йдеться у повідомленні.


Нагадаємо, у 30-тисячному шахтарському містечку Першотравенську на Дніпропетровщині днями стався спалах коронавірусної інфекції. За інформацією очільниці міста Оксани Вінницької, станом на 7 квітня медики діагностували 21 хворого на СOVID-19 серед першотравенців. «Прошу мешканців міста зберігати спокій і без необхідності не покидати свої будинки. Закликаю всіх строго дотримуватися карантинних заходів. У цій складній ситуації ми повинні проявити максимум дисциплінованості», - закликала своїх земляків Оксана Вінницька.


А вже 9 квітня мерія повідомила про 5 нових випадків захворювання у місті. «Серед них двоє пацієнтів, що знаходяться в лікарні з пневмонією, та одна людина, яка нещодавно повернулася із-за кордону. Загалом у місті маємо 26 підтверджених фактів зараження коронавірусною інфекцією. Наразі в місті вживаються всі можливі заходи щодо попередження розповсюдження хвороби. Обмежено в’їзд до міста та виїзд з нього, посилено блокпости медичними бригадами, продовжується тестування контактних осіб, міська лікарня забезпечена дезінфікуючими та захисними засобами тощо», - повідомила прес-служба міськради Першотравенська.

P.S.

Тим часом у першотравенських групах мережі Фейсбук кілька днів поспіль вирують пристрасті. Головна тема: хто винен і що робити зі спалахом інфекції в місті. Користувачі звинувачують представників релігійного осередку у недотриманні карантину і поширенні коронавірусу. Подекуди в коментарях на адресу вірян лунають образи і погрози фізичної розправи, заклики розігнати їхню громаду, а будівлю церкви знищити.




Натомість релігійні активісти категорично заперечують свою причетність до розповсюдження інфекції. Вони запевняють, що суворо дотримуються карантину. На цьому, зокрема, наголошує представник церкви Вадим Савін, коментар якого 7 квітня оприлюднили журналісти місцевого видання «Вісті Тернівки». За версією деяких учасників релігійних зборів, до Першотравенська вірус COVID-19 міг потрапити багатьма шляхами і поширитися через легковажне ставлення до карантину тих мешканців, які не мають до церкви жодного стосунку.


Інші містяни закликають своїх емоційних земляків вгамувати пристрасті. «Люди, схаменіться! Адже Першотравенськ – це як одна родина, через невелику кількість населення кожен другий мешканець є родичем. Зрозуміло, що через епідемію в кожного здають нерви, але ми це переживемо, якщо будемо триматися разом, без паніки й негативу, які накопичилися у кожного за час карантину», - написала 9 квітня одна з мешканок Першотравенська.

Олександр Шульга

Більше про ситуацію в Першотравенську читайте тут:



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.