Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Через спалах коронавірусу Першотравенськ ризикує перетворитися на ще одні Нові Санжари?


Мешканцю Першотравенська, який 7 квітня оприлюднив у Фейсбук список осіб, що контактували з хворою на COVID-19 жінкою, загрожує 5 років позбавлення волі. Поліція інкримінує чоловікові розголошення конфіденційної інформації. Тим часом у 30-тисячному місті виявлено вже 21 інфікованого коронавірусом. Рух транспорту на виїздах обмежили. А в соцмережах вирують емоції. Журналісти порівнюють ситуацію з лютневими протестами у Нових Санжарах.

Про початок розслідування за фактом порушення недоторканості приватного життя (ч. 182 КК України) 8 квітня повідомила прес-служба Головного Управління Нацполіції в Дніпропетровській області. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу або 5 років колонії. Підозрюваний – мешканець Першотравенська, 1959 р. н. Список, який він, за даними слідства, оприлюднив у соцмережі, містить коло з 35 осіб – учнів однієї із зареєстрованих у Мінюсті релігійних організацій.


Водночас місцеві поліцейські разом із медиками встановили 556 людей, котрі перебували в Першотравенську на зборах цієї організації і могли спілкуватися з інфікованими учасниками. А 71 особа з цього переліку письмово зобов’язалася дотримуватися самоізоляції. Це мешканці міст Тернівки, Першотравенська та селища Петропавлівки.

«З іншими можливими контактами поліцейські проводять бесіди про необхідність дотримуватися умов самоізоляції та стежити за власним самопочуттям. Надалі поліція продовжує заходи для виявлення всіх громадян, які мали контакт із хворими на коронавірус», - ідеться в повідомленні.

Нагадаємо, станом на вечір 7 квітня у 30-тисячному шахтарському містечку Першотравенську на Дніпропетровщині медики виявили 21 хворого на COVID-19. Про це повідомив сайт міськради з посиланням на очільницю міста Оксану Вінницьку. За її словами, минулими вихідними медики відібрали у 61 людини біологічні зразки для аналізів на корона вірус. Спочатку фахівці підтвердили наявність інфекції у 6 осіб, згодом ще у 15-и людей.


Того ж дня міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій заборонила, починаючи з 8 квітня, в`їзд до міста і виїзд із нього різноманітного транспорту. Винятки зробили для транзитних машин, сільгосптехніки, вантажівок підприємств і організацій, які забезпечують місто продуктами, товарами першої необхідності, медикаментами тощо. Приватним автовласникам дозволили перетинати межу міста за умови, що вони у ньому мешкають.

«Прошу мешканців міста зберігати спокій і без необхідності не покидати свої будинки. Закликаю всіх строго дотримуватися карантинних заходів. У цій складній ситуації ми повинні проявити максимум дисциплінованості», - закликала своїх земляків міська очільниця Оксана Вінницька.

Детальніше про спалах коронавірусу в Першотравенську розповів 7 квітня голова Дніпропетровської облради Святослав Олійник. Його відео-коментар оприлюднила прес-служба ради. За словами пана голови, одні з перших випадків COVID-19 зафіксували в Новомосковську і Синельниківському районі. З`ясувалося, що інфіковані люди відвідували зібрання релігійної організації в Першотравенську.


Святослав Олійник не уточнив час, коли проходили ці збори, але повідомив, що на них прибуло кілька сотень людей із різних міст України і навіть із-за кордону. Гості тимчасово оселилися в квартирах першотравенців. Частина прибулих і сьогодні залишається в місті, їхні прізвища відомі поліції, зазначив голова облради.

«Ситуацію ми сьогодні бачимо як таку, що є контрольована. Люди сидять по домівках. Щоправда, дві людини з тих, у яких підтверджено… позитивні результаті аналізів, знаючи про це і підписавши зобов’язання сидіти вдома, сьогодні… збиралися поїхати в Дніпро. Їх спіймали в буквальному сенсі. Вони оштрафовані і повернені до своїх домівок...», - сказав С. Олійник.


Тим часом у першотравенських групах мережі Фейсбук вже другий день поспіль вирують пристрасті. Головна тема: хто винен і що робити зі спалахом інфекції в місті. Користувачі не стримують емоцій – звинувачують представників релігійної громади у недотриманні карантину і поширенні коронавірусу. Скажімо, молоді мами пишуть, що хвилюються за своїх дітей і чоловіків – працюючих шахтарів. Мовляв, ті не можуть сидіти на карантині, а тому ризикують підхопити вірус. Подекуди в коментарях лунають погрози на адресу вірян, заклики розігнати їхній осередок, а його будівлю мало не знищити.




Щодо осередку. Йдеться про релігійну громаду християнської церкви «Нове покоління» - саме вона фігурує в документі зі списком із 35 прізвищ, який протизаконно (на думку поліції) виклав у мережу місцевий чоловік. Відомо, що організація зареєстрована в Міністерстві юстиції України ще в 1999 році, а її юридичною адресою є місто Першотравенськ. Очолює громаду Андрій Тищенко.

У відповідь на закиди своїх опонентів активісти «Нового покоління» категорично заперечують свою причетність до розповсюдження інфекції. Вони запевняють, що суворо дотримуються карантину. Принаймі такою є позиція представника церкви Вадима Савіна. Його коментар оприлюднили журналісти місцевого видання «Вісті Тернівки». До речі, останні вже порівняли ситуацію в місті з нещодавніми подіями в Нових Санжарах на Полтавщині.




За версією учасників релігійних зборів, до Першотравенська вірус COVID-19 міг потрапити багатьма шляхами і поширитися через легковажне ставлення до карантину багатьох мешканців, які не мають до церкви жодного стосунку.

Олександр Шульга

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.