Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

На Буковині суд не став штрафувати чоловіка без маски


На Буковині суд відмовився штрафувати чоловіка, який 6 квітня перебував без захисної маски на автобусній зупинці в селі Нагоряни. Служителі Феміди не знайшли в його діях складу адміністративного правопорушення, на чому наполягали правоохоронці.


Справу 8 квітня розглядав Кельменецький районний суд Чернівецької області. Згідно з постановою, пригода сталася в обідній час 6 квітня. На автобусній зупинці в селі Нагоряни співробітники поліції помітили чоловіка, який не мав на обличчі захисної маски. Склали стосовно нього протокол за ст. 44-3 КУпАП («Порушення правил щодо карантину людей»).

Правоохоронці були певні, що чоловік «порушив вимоги підпункту 1 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020р.  № 211 в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 02.04.2020р. № 255 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».


У суді селянин не заперечував проти обставин пригоди і навіть висловив каяття. Однак пояснив, що купити в селі захисний засіб чи пошити його самотужки він не міг, а безкоштовно маску йому ніхто не пропонував. Суд зважив на ці пояснення і постановив закрити справу через відсутність у діях чоловіка складу інкримінованого правопорушення.

Мотивуючи своє рішення, суд послався на ст.8 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». На думку суду, поліція не змогла довести, що непрацюючий чоловік мусив за власні кошти купити чи власноруч виготовити захисну маску або що держава чи місцевий бюджет компенсували йому ці витрати.


«Крім того, на даний час в Україні не визначені відповідні медичні критерії та не прийняті нормативно правові акти, щодо випадків та необхідності носіння засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски для захисту органів дихання, у тому числі виготовлених самостійно громадянами», - йдеться у постанові Кельменецького районного суду. У правоохоронців ще є час її оскаржити.

Олександр ШУЛЬГА

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.