Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

За спробу теракту мешканець Харківщини отримав 5 років колонії


На Харківщині місцевий житель отримав 5 років колонії за спробу вчинити терористичний акт. Кілька місяців тому чоловік ледь не підірвав ємність із рідким хлором на території підприємства, що забезпечує міста Харків і Лозову питною водою. Спроба теракту провалилася, а чоловіка затримали українські спецслужби. Свою провину він визнав. Про це йдеться у вироку Лозівського міськрайонного суду від 11 грудня 2019 року.

Як свідчить вердикт, на лаві підсудних опинився досі не судимий громадянин України, працівник однієї з автогазозаправних станцій Харківської області, одружений батько малолітньої дитини.

За версією слідства, на початку 2019 року молодик  «внаслідок незгоди з політичним курсом діючої державної влади України» вирішив підірвати комплекс водопідготовки «Дніпро» КП «Харківводоканал». Підприємство розташоване у Лозівському районі в селищі Краснопавлівка. Воно забирає воду з Краснопавлівського водосховища, очищує її і постачає до Харкова й Лозової.


Самотужки виконати задумане чоловікові, напевне, було не сила, тому 18 лютого він звернувся по допомогу до свого приятеля. Той погодився взяти участь у підриві об’єкту, але одразу ж повідомив про запланований теракт співробітників СБУ. Силовики почали «вести» ймовірного зловмисника, а його товаришеві запропонували й далі виконувати роль співучасника майбутнього злочину.

Невдовзі обвинувачений знов зустрівся з приятелем і обговорив із ним деталі «операції». Протягом кількох наступних місяців чоловіки неодноразово відвідували Краснопавлівське водосховище, оглядали місцевість. Зрештою, обвинувачений вирішив закласти вибухівку під металеву ємність із рідким хлором на території комплексу водопідготовки «Дніпро» КП «Харківводоканал». 10 квітня чоловік показав приятелеві схованку, де зберігається вибуховий пристрій. Йшлося про занедбану будівлю на в`їзді до Краснопавлівки зі сторони Харкова. Щодо вибухівки, то її підсудний отримав раніше від співробітників ФСБ.

Оскільки українські спецслужби знали тепер про всі кроки ймовірного злочинця, вони наступного дня,11 квітня, перевірили схованку. Під шаром землі силовики знайшли полімерну ємність, 10 тротилових шашок, електронний годинник та електродетонатор, блок живлення, пульт дистанційного управління. Співробітники СБУ виготовили точну копію вибухівки (її імітацію) і поклали до схованки. Оригінал залишили собі.


У ніч із 4 на 5 червня 2019 року обвинувачений та його приятель знов приїхали до Краснопавлівки. Цього разу вони мали остаточно визначити, як безпечно пробратися до об’єкту, куди краще покласти вибуховий пристрій та як непомітно для охорони підприємства втекти.

За тиждень після цього 11 червня о 21.47 приятелі автомобілем дісталися своєї схованки. Обвинувачений узяв набір із підкладеним силовиками муляжем вибухівки й разом із товаришем попрямував до комплексу водопідготовки. Дочекавшись слушного моменту, підсудний о 1.30 наступної доби підібрався до металевої ємності з хлором, під`єднав електродетонатор до «вибухівки» та активував електронний годинник на 3.40. Невдовзі після цього чоловіка затримали.


Із вироку відомо, що 10 грудня, напередодні останнього засідання у справі, обвинувачений уклав із прокурором угоду про визнання своєї винуватості в інкримінованому злочині. А саме, у «скоєнні закінченого замаху на вчинення терористичного акту, тобто вчинення вибуху, з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, привернення уваги громадськості до певних політичних поглядів винного (терориста)» - ч. 2 ст. 15, ч.1 ст. 258 УК України. 11 грудня Лозівський міськрайонний суд цю угоду затвердив. У якості покарання суд призначив обвинуваченому 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. Також чоловік має сплатити державі майже 58 тис. грн. в якості компенсації за проведені експертизи. Втім, у обвинуваченого ще є час, аби оскаржити цей вирок.

Нагадаємо, 13 червня 2019 року прес-служба СБУ повідомила про спробу підриву об’єкту критичної інфраструктури на Харківщині. Але тоді йшлося не про теракт. Дії затриманого чоловіка правоохоронці кваліфікували за ст. 113 УК України («Диверсія»). Зі слів ймовірного злочинця, в лютому 2019 року він їздив до Росії і місто Бєлгород, і там його завербували співробітники ФСБ. Злочин він здійснив за їхнім завданням, пояснив чоловік.



Олександр Шульга для tv-news.dp.ua, фото прес-служби СБУ та із сайту Харківводоканал

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.