Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Ветерана АТО і активіста «Павлоградської Самооборони» підозрюють у причетності до вбивства Дениса Вороненков



 Павлоградський активіст, член місцевої «Самооборони» і колишній боєць українських добровольчих підрозділів Ярослав Тарасенко вдруге за останні два роки опинився в центрі уваги силовиків і громадськості. В четвер, 15 червня, його затримали правоохоронці, а згодом висунули підозру у причетності вбивства екс-депутата російської Держдуми Дениса Вороненкова. Побратими Ярослава називають дії силовиків розправою над «незручними» патріотом і спробою тиску на добровольців. Сам активіст категорично спростовує свою участь у вбивстві російського політемігранта.

 Затримання 36-річного Ярослава Тарасенка і обшуки в помешканні, де він жив, відбувалося у Павлограді зранку 15 червня. За перебігом подій слідкували побратими активіста, які прийшли до під`їзду його будинку. Наступного дня у Фейсбуці речник ГФ «Павлоградська Самооборона» Юрій Малімонов так прокоментував ситуацію: «Під час затримання (проникнення у приміщення) Ярослав Тарасенко зазнав тілесних ушкоджень, про це свідчать плями по всієї квартирі. Ще раз про документи – ніхто ніяких посвідчень не показував!»


 І далі:«Під час проведення обшуку за місцям теперішнього мешкання Ярослава неодноразово ображалася дружина, яку не допустили у власну квартиру, та бути присутньою під час «слідчих дії»! Зараз Тарасенко у якомусь із слідчих ізоляторів Києва, правоохоронці «ховають» затриманого від родини, близьких та навіть від адвокатів! За неперевіреною інформацією (не маємо офіційного паперу) Ярославу інкримінують ст.115 КК України, як співучасника у вбивстві колишнього депутата російської госдуми Вороненкова».

Згодом резонансні події 15 червня прокоментувала прес-служба Національної поліції. «У місті Павлоград Дніпропетровської області представники Генеральної прокуратури разом з поліцією проводять необхідні слідчі дії у справі про вбивство екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. У рамках цього кримінального провадження правоохоронці проводять затримання осіб, яких підозрюють у причетності до цього злочину. Також проводяться необхідні процесуальні дії, зокрема – обшуки. Затриманих правоохоронці доставляють до відділів поліції для подальших необхідних слідчих дій», - йшлося у повідомленні. Додаткову інформацію з цього приводу надала на свої сторінці в Фейсбук прокуратура Києва: «Слідчими прокуратури міста Києва спільно зі Службою безпеки України 15 червня 2017 року на території міста Павлоград Дніпропетровської області проведено ряд слідчих дій в рамках розслідування вбивства екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. В рамках провадження на даний час затримано одну особу, якій повідомлено про підозру у причетності до вчинення цього злочину. Наразі із підозрюваним проводяться слідчі дії».


 Більш докладно про ціль обшуку у павлоградському помешканні Я. Тарасенка стало відомо з Ухвали Голосіївського суду Києва від 14 червня 2017 року. Згідно документа, правоохоронці мали на меті виявити там зброю і вибухівку, засоби зв’язку, комп’ютерну техніку, електронні носії, чорнові записи щодо переміщення потерпілого, грошові кошти, отримані за вбивство Вороненкова, та інші документи у справі. Витяг з Ухвали суду оприлюднили у вечірніх новинах 16 червня журналісти ТСН (https://tsn.ua).

Тим часом, побратими Ярослава, ветерани українських добровольчих підрозділів, члени «Павлоградської Самооборони», волонтери почали активно поширювати інформацію про ситуацію навколо Я. Тарасенка, аби залучити до її висвітлення якомога більше ЗМІ. Дружина затриманого Надія Горянська вирушила до Києва, куди, за словами активістів, силовики відвезли «самооборонівця». «Надалі ми будемо надавати відому нам інформацію. Для надання грошової допомоги надсилайте гроші на картку дружини Ярослава - Надії Горянської: приватБанк 5168 7556 1777 8333!» - повідомив 16 червня у Фейсбук Юрій Малімонов.


 Незабаром стало відомо, що Ярослав Тарасенко перебуває під охороною у тому ж таки Голосіївському суді Києва, де триває розгляд прокурорського клопотання щодо запобіжного заходу стосовно підозрюваного. Про це також у вечірніх новинах 16 червня повідомили журналісти ТСН (https://tsn.ua). Із сюжету також стало відомо, що прокуратура начебто вважає Ярослава водієм легковика, який спочатку підвозив вбивцю Д. Вороненкова на місце скоєння злочину, а потім втік. Павлоградські побратими Ярослава не ймуть віри цій версії силовиків. «Справа у тому, що за бажанням кожну людину можна підставити. Особисто я не вірю в те, що вони кажуть!» - прокоментував останню інформацію із суду Юрій Малімонов.До речі, на одному з відео судового засідання, що потрапило в мережу, Ярослав Тарасенко, відповідаючи на питання судді, категорично спростовую свою причетність до інкримінованого йому злочину.

Дещо пізніше прес-служба прокуратури Києва оприлюднила у Фейсбук чергове повідомлення щодо ситуації з Я. Тарасенко: «Чоловіку інкримінується п.12 ч.2 ст. 115 КК України, тобто умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою, групою осіб. У ході судового засідання прокурором були наведені обгрунтовані докази причетності вказаної особи до організації та безпосереднього вчинення вбиства Д. Вороненкова. Крім того, у своєму клопотанні прокурор зазначив, що вказаний чоловік одночасно є обвинуваченим у іншому кримінальному провадженні, який на даний час розглядається Новомосковським райсудом Дніпропетровської області, за обвинуваченням у вчиненні серії насильницьких злочинів із застосуванням вогнепальної зброї... Суд, врахувавши доводи прокурора, визнав їх обґрунтованими та ухвалив взяти підозрюваного під варту строком на 60 діб. Строк дії ухвали суду визначено до 13 серпня 2017 року».


 Нагадаємо, що 23 березня 2017 року в центрі Києва був розстріляний екс-депутат Держдуми Денис Вороненков. За повідомленнями ЗМІ, у грудня минулого року він та його дружина отримали українське громадянство. Д. Вороненков виступав свідком у справі про держраду В. Януковича. Кілер, від кулі якого загинув екс-депутат, був тяжко поранений і згодом також помер у лікарні. Згодом його стало відомо його ім`я – Павло Паршов. В ЗМІ з посиланням на правоохоронців також повідомили, що він був колишнім військовослужбовцем Нацгвардії, вихідцем із Павлограде, де мешкають його рідні. За словами журналістів, П. Паршова поховали в кінці березня на місцевому цвинтарі.

Наша довідка

З початку війни на Донбасі Ярослав Тарасенко воював у складі розвідувального батальйону ДУК «Правий сектор», пройшов через важкі бої під Саур-Могилою, Мар'їнка, Пісками, отримав нагороди. Він є членом ГФ «Павлоградська Самооборона». 7 жовтня 2015 року силовики провели в Павлограді масові обшуки і затримання серед місцевих «самооборонівців». Під приціл правоохоронців тоді потрапив і Ярослав Тарасенко. Слідство інкримінувало йому скоєння низки тяжких злочинів: розбою, зберіганні вогнепальної зброї,  крадіжці з проникненням у помешкання (ч.3 ст. 187, ч.1 ст. 263, ч. 3 ст. 185 КК України). Побратими Ярослава Тарасенко були впевнені, що справу стосовно активіста сфабриковано, а приводом для кримінального переслідування стала його активна участь в боротьбі з місцевим наркобізнесом. Ярослав Тарасенко провів у СІЗО Дніпра півроку і вийшов на волю. Однак, за словами мами активіста, Олександри Григорівни, обвинувачення з нього й досі не зняті.


Олекса Сурай

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.