Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Павлоградські патріоти провели смолоскипну ходу на честь героїв Крут (відео)


Павлоградські патріоти провели надвечір 29 січня урочисту ходу, присвятивши її пам`яті героїв Крут. Близько 17.00 понад півсотні активістів пройшли центральною вулицею міста від "Горвєтки" до Соборної площі.



Учасники ходи, тримаючи національні та червоно-чорні прапори, скандували патріотичні гасла, а також під час руху запалили фаєри. Як зазначив один з організаторів акції, представник "Національного корпусу" Денис Середа, нинішній захід має показати павлоградцям звязок поколінь українських героїв – котрі захищали Батьківщину від московсько-більшовицької орди 99 років тому, і котрі нині боронять її на східному фронті від російських окупантів. За словами активіста, він сподівається, що пам`ять Крут щороку збиратиме дедалі більше павлоградських патріотів.




Урочиста хода завершилася біля пам`ятника Тарасові Шевченку в однойменному сквері. З невеличкою промовою до побратимів звернулися керівник громадського формування "Павлоградська Самооборона" Сергій Тищенко та представник "Національного корпусу" Денис Середа. Саме ці організації виступили ініціаторами ходи. За перебігом акції спостерігали кільканадцять правоохоронців. Жодного інциденту впродовж усього дійства вони й присутні журналісти не зафіксували. Нагадаємо, вперше павлоградці пройшли містом із смолоскипами, вшановуючи героїв Крут, 29 січня 2016 року. Тоді участь в акції взяли від 150 до 200 представників різних громадських і політичних організацій.


Наша довідка

У січні 1918 року частини Червоної Армії, практично без опору, почали наступ на територію УНР. Частина з них рушила через Бахмач і Ніжин на Київ. Поблизу залізничної станції Крути (Чернігівська область) червоноармійців 29 січня зустрів невеликий загін київських студентів, юнкерів і добровольців. Поступаючись ворогам у живій силі щонайменше у  10 разів, вони кілька годин тримали оборону. Частина студентів загинула під час відступу, інші потрапили в полон і були страчені. На думку дослідників, незважаючи на провал в оборонній політиці уряду, Крути завжди слугуватимуть прикладом героїзму українських патріотів.

Олександр Шульга, фото автора

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.