Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

На Харківщині вшанували пам’ять загиблих воїнів

У Лозовій, що на Харківщині, напередодні Дня Незалежності містяни віддали шану своїм землякам – українським воїнам, загиблим під час російсько-української війни.

У понеділок, 23 серпня, батьки полеглих, представники міської влади, ветерани АТО/ООС і волонтери побували на центральному кладовищі міста.


Тут (зокрема, на Алеї Слави) поховані лозівчан, які віддали свої життя за Україну протягом 2014-2017 років, відколи Росія окупувала Донбас.


Настоятель Преображенської парафії УГКЦ о. В’ячеслав Труш прочитав молитву за упокій полеглих воїнів.


«Ми їх пам’ятаємо воїнами, які загинули за Україну, ви пам’ятаєте їх дітьми… У нашій пам’яті вони є тими людьми, які пішли на жертву заради української держави. Я вам дуже дякую за ваших дітей. Хай Господь підтримує вас і буде з вами…» - сказав по завершенні молебню священник.


Свою подяку батькам воїнів висловили й інші учасники акції


Після жалобної церемонії лозівчани виконали національний гімн…


…та поклали квіти до могил полеглих земляків



Разом з іншими пам'ять воїнів прийшов вшанувати і 19-річний Богдан Власенко. Нині він боєць 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних Сил України. Юнак говорить, що обрати кар’єру військового його спонукала російська агресія


Матерів загиблих бійців об’єднало спільне горе. Деяким із цих жінок задля визнання за їхніми синами посмертного статусу учасника бойових дій довелося пройти бюрократичне пекло.


А мамі Олексія Милосного, який помер від хвороби невдовзі після повернення з війни, держава довго не присвоювала статус члена родини загиблого.



 Довідка:

Ось імена бійців (лозівчан і мешканців громади), які загинули за Україну на Донбасі впродовж 2014-2017 років: Олександр Лавренко (загинув 21 липня 2014 року), Олександр Бричук, Андрій Ладік, Олександр Шаповалов, Ярослав Житников, Сергій Петрищев, Леонід Козороз, Сергій Гуров, Василь Савченко, Михайло Михайлюк, Микола Твердохліб, Сергій Лобов, Олег Шевченко (загинув 23 грудня 2017 року). До цього списку належить і ім`я лозівчанина Андрія Милостного – бійця ЗСУ, який помер у 2016 році від хвороби.


Олександр Шульга


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.