Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Лозівські греко-католики відзначили престольне свято


У Лозовій на Харківщині віряни Преображенської парафії Української Греко-Католицької Церкви 19 серпня відзначили престольне свято – Преображення Господнє. Серед українців воно також відоме, як Яблучний Спас.

Із цієї нагоди релігійну громаду відвідав єпископ УГКЦ екзарх Харківський Василій


Разом із настоятелем храму отцем В’ячеславом та священиком парафії Трьох Святителів УГКЦ отцем Андрієм Насінником він провів урочисту літургію й освятив дари природи, що їх принесли віряни.


 

Учасниками свята цього дня стали не лише мешканці Лозівської територіальної громади і харків’яни, а й гості з Кегичівського району.




Владика подякував усім, хто прийшов цього дня до храму, відзначив гарний спів хористів, потішився присутністю дітей. 



Цього дня він причастив найменшу парафіянку - 9-місячну Ангеліну. 




Почесний гість побажав лозівчанам мати в собі якомога більше світлих думок і прагнень, відчути на собі Божу благодать.




Щодо майбутнього розвитку греко-католицьких парафій на теренах Лозівської ОТГ, владика Василій зазначив, що у Харківського екзархату в планах є будівництво тут храмів.




Для владики Василія, який став екзархом в квітні 2014 року, це перші відвідини Преображенської релігійної громади УГКЦ у Лозовій.
 

Останній раз високі церковні ієрархи відвідували Преображенську громаду на її храмове свято 19 липня 2018 року. Тоді парафія входила до складу Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ).



До саморозпуску єпархії в березні 2020 року її очолював архієпископ Ігор Ісіченко. Нині він має духовний сан архієпископа-емерита УГКЦ. 


Преображенська громада зареєстрована 25 травня 2015 року. Нині вона нараховує понад 30 постійних вірян. Найбільші православні свята храм відвідують десятки лозівчан та мешканців віддалених сіл. 

Храм Преображенської парафії УГКЦ у Лозовій розташований на вулиці В. Яремчука, 25 (колишня вул. 50 років Жовтня).

Окрім Преображенської громади УГКЦ в Лозовій діє парафія Трьох Святителів, що також приналежна до греко-католицької церкви. Вона розташована на вулиці М. Грушевського, 5. Її настоятель – о. Андрій Насінник.

Олександр Шульга 

Довідка:

Свято Преображення Господнє є одним із найбільших після Великодня християнських свят. Цей день у народі ще звуть Яблучним Спасом. Православні і греко-католики відзначають його 19-го, а римо-католики – 6 серпня. Східна Церква святкує Преображення Господнє з IV сторіччя. У календар Західної Церкви воно було введене папою Калікстом III у 1457 році. 

Преображення Господнє належить до 12 головних свят, пов’язаних із подіями з життя Христа і Пресвятої Діви Марії. Свято встановлене у пам’ять преображення Ісуса Христа перед учнями на горі Фавор, про що розповідають три євангелисти – Матвій, Марко і Лука. Як описують Євангелія, незадовго до свого розп’яття Ісус Христос, взявши із Собою трьох учнів – Петра і братів Заведеєвих, Якова та Іоана, вирушив з Кесарії Філіппової в межі Галілеї. Зупинившись біля гори Фавор, що підноситься над пагорбами Галілеї, Ісус став молитися. Стомившись, апостоли заснули, як сказано в Євангелії: «Петро та приявні з ним були зморені сном». Прокинувшись, вони побачили, що Ісус Христос преобразився: Він стояв оточений сяйвом: обличчя Його сяяло, наче сонце, одяг зробився білішим від снігу і блищав, як світло. Поруч із Ним стояли два старозавітних пророки – Мойсей та Ілля, які розмовляли з Господом про Його близький відхід.

Далі Євангеліє оповідає про те, що співрозмовників осінила біла хмара, з якої пролунав голос Божий: «Це Син Мій Улюблений, Його слухайте». Бачення зникло. Учні в страху попадали на землю. Ісус Христос підійшов до них, торкнувся їх і сказав: «Встаньте, не бійтеся». Учні тоді встали і побачили Ісуса вже у звичайному вигляді. Разом з Ісусом Христом вони спустилися з гори і до ранку повернулися в Капернаум. Христос наказав нікому не розповідати про те, що вони бачили, - до тих пір, поки Він не воскресне з мертвих (джерело: http://pcc.ugcc.org.ua).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.