Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Павлоградський богатир знову став рекордсменом світу

Силач-ветеран із Павлограда Юрій Деніченко встановив 2 світових рекорди і став абсолютним чемпіоном світу з гирьового спорту. Змагання, які принесли йому успіх, проходили 3 і 4 липня в Афінах (Греція).

Організатором світової першості виступила Міжнародна федерація гирьового спорту (IGSF). Українець, якому в кінці липня виповниться 71 рік, виступав серед ветеранів у ваговій категорії до 75 кг і в декількох спортивних дисциплінах. 

«У довгому циклі (підйом гирі з положення вису на груди, а потім над головою - прим. авт.) я за 10 відведених хвилин однією рукою підняв 16-кілограмову гирю 151 разів. Буквально одним очком мені поступився іменитий суперник - багаторазовий чемпіон планети, майстер спорту українець Олексанр Сударіков. Він підняв пудовий снаряд 150 разів. У підсумку я став абсолютним чемпіоном у цій дисципліні серед ветеранів. Навіть більше, показав новий світовий рекорд».

https://www.facebook.com/Yurivska.gromada/photos/a.499464033802405/1272285379853596/

Свою майстерність павлоградець продемонстрував і в двоборстві: поштовху (підйом 2-х гир від грудей) і ривку (безперервний підйом гирі з положення вису). У поштовху Юрій Деніченко за 10 хвилин підняв гирі 157 разів, у ривку - 190 разів. Тут він теж обійшов авторитетних суперників і став світовим рекордсменом. Ще один переможний для себе результат (110 разів) представник України показав у жимі гирі з положення сидячи. 

«Додому я повернувся абсолютним чемпіоном і володарем двох світових рекордів серед ветеранів віком до 74 років. Безумовно, для мене це великий успіх. Таких перемог у моїй спортивній кар'єрі ще не було, хоча маю вже не одну медаль світового рівня. Приємно усвідомлювати, що ти виявився сильнішим за спортсменів, молодших за тебе на 10 років. У групі ветеранів було 9 учасників», - розповідає Юрій Деніченко.

 

Павлоградський силач каже, що поїздка в Грецію обійшлася йому в чималу суму. Але результат вартий того, адже з таких перемог складається спортивний престиж Західного Донбасу і всієї України. Матеріальну підтримку в організації поїздки на світовий чемпіонат колишньому гірнику надали компанія ДТЕК Павлоградвугілля і профспілкові організації підприємства.

Нагадаємо, в березні 2021 року Юрій Деніченко став переможцем IX літніх Всеукраїнських ігор серед ветеранів гирьового спорту. 70-річний ексгірник завоював 1 місце в «поштовху гир довгим циклом». До виступу в Афінах на рахунку павлоградського силача було 10 світових рекордів. Силовими видами спорту він займається з 1967 року. У минулому він гірник, його трудове життя пов'язане з шахтами - ім. Героїв Космосу, «Дніпровської», «Павлоградської». Він має 33,5 року підземного шахтарського стажу. 

До речі

Свою першу гантель вагою 5 кг Юрій Деніченко підняв ще 13-річним хлопцем. «Взагалі я рано залишився без батькамав невеличкий зріст, траплялося, що старші хлопці мене ображали. І я вирішив стати сильним, щоб уміти себе захистити», - пояснює свою любов до силових вправ богатир. Під час навчання у дніпропетровському училищі зв'язку юнак серйозно захопився гирьовим спортом і вільною боротьбою. Не кинув їх, і коли працював на шахтах Західного Донбасу.


Слава неперевершеного силача прийшла до Юрія Деніченка під час змагань із гирьового спорту, які в Західному Донбасі щорічно проводила компанія «Павлоградвугілля». Вже ставши пенсіонером, колишній гірник неодноразово перемагав на різних турнірах, які проводилися у Придніпров`ї, вигравав перші місця і на всеукраїнському рівні. Юрій Деніченко впевнений, що вправи з гирями корисні для здоров'я. «Якщо я не повправляюся із «залізяками», відчуваю себе старим і розбитим, а завдяки тренуванням подовжую собі сили і молодість», - каже богатир.


Рекомендації від чемпіона

Своїм тренуванням Юрій Васильович присвячує не більше 10 хвилин на день, проте намагається робити це регулярно. Гирі використовує лише 16-кілограмові, вважає, що одного пуда йому для збереження молодості і сил достатньо. Велике значення він приділяє харчуванню. Для будівництва м'язів потрібен тваринний білок, тому меню у спортсмена відповідне. Також Юрій Деніченко щодня з'їдає десяток волоських горіхів і до 100 грамів меду, запиваючи його водою з лимоном. А ще випиває склянку домашнього сухого вина, яке робить зі свого винограду. Горілку не шанує. 

Олександр Шульга

Фото й відео архівне

Більше про Юрія Деніченка:

"Там все на ушах были!"

Павлоградський богатир переміг на чемпіонаті світу в Греції

«Я й гадки не мав, що стану абсолютним чемпіоном» (відео)

Юрій Деніченко: «І в 75 років я хочу бити рекорди»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.