Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Павлограду не вистачає суддів


Фото зі сторінки Павлоградського міськрайонного суду

Павлоградці, котрим доводиться брати участь у засіданнях місцевого суду, скаржаться, що доволі часто вони починаються із тривалим запізненням. Особливо, коли йдеться про кримінальні процеси. У суді говорять, що охоче б позбавили земляків виснажливих очікувань, однак вирішення проблеми залежить не від них.

Про те, що заважає Павлоградському міськрайонному суду дотримуватися графіка розгляду тих чи інших справ, журналістам 25 лютого розповіли його голова Наталія Самоткан, судді Мар'ян Мицак і Ірина Шаповалова. Вони повідомили, що з 22 суддів, передбачених штатним розписом, у Павлоградському суді сьогодні працює тільки 17. До того ж один суддя досі не пройшов обов'язкову процедуру кваліфікаційного оцінювання, тому не має права виконувати свої обов'язки. А інша його колега вже близько року перебуває у відрядженні.

«У нас у резерві є фахівці, які бажають обійняти вакантне місце судді, - каже М. Мицак. - Однак кадри призначаємо не ми, а Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Сьогодні вона фактично не працює, оскільки в її складі немає передбачених реформою судоустрою міжнародних експертів. І навряд чи це питання вирішиться найближчим часом».

Через брак кадрів навантаження на Павлоградський суд за останній рік зросло в 3 рази. Адже кожному судді доводиться розглядати сотні цивільних, адміністративних і кримінальних справ, зокрема й справ на стадії досудового розслідування.

«Неможливо дотримуватися тих термінів розгляду, котрі від нас вимагає закон», - констатує Наталя Самоткан. Вона каже, що навантаження на працюючих суддів збільшилося ще й тому, що з 2014 року Павлоградський суд розглядає справи, які раніше були підсудні трьом районним судам нині окупованого Донецька.

Інша причина затримок із початком засідань пов'язана з несвоєчасною доставкою на них обвинувачених. До 2015 року всі вони перебували в ізоляторі тимчасового утримання в Павлограді, тепер - у Дніпрі. Доставкою займається батальйон конвойної служби, в Павлоград він привозить обвинувачених тричі на тиждень і не більше 9 осіб за один раз. Часто спецмашина приїжджає після обід. У такі дні суддям доводиться затримуватися на роботі, каже голова.



За словами Ірини Шаповалової, деякі адвокати, які беруть участь у судових процесах, навмисно зривають засідання, щоб затягнути справи своїх клієнтів. Те саме вчиняють і обвинувачені. «Приміром, у 2019 році через неприбуття до суду обвинувачених нам довелося 336 разів відкладати їх справи. У 120 випадках винуватцями були захисники», - пояснює І. Шаповалова.

Її колега М. Мицак зазначає: «Ця статистика не враховує випадків запізнення представників сторін. Хоча ми заздалегідь погоджуємо з ними день і час початку засідань. Нещодавно один адвокат написав до нашого суду заяву про те, що він не може прибути на засідання, оскільки його участь обов'язкова в іншому суді. Туди він подав аналогічну заяву, в результаті нікуди не поїхав. Це питання дисциплінарної відповідальності адвокатів».

Олександр Шульга для Вісник Шахтаря

Довідка:

У 2019 року в провадженні Павлоградського міськрайонного суду всього перебувало 15 307 справ. Із них розглянуто кримінальних - 538, цивільних - 3402, протоколів про адміністратівнх правопорушення - 2400.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.