Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Батьки й діти. Про що свідчить суддівська практика у Павлограді?


Павлоградські батьки стають менш уважними до власних дітей, натомість, підлітки все частіше цікавляться своїми правами. Останнім часом ці тенденції помітили працівники Павлоградського міськрайонного суду. Про свої спостереження вони розповіли 25 лютого журналістам.

Протягом 2019 року суд розглянув 271 адміністрітивну справу про неналежне виконання батьками свої обов`язків (ст. 184 КУпАП). Зокрема, є випадки, коли підлітки влаштовували нічні прогулянки містом, а батьки на те не зважали. За словами голови суду Наталі Самоткан, на своє виправдання мами й татусі кажуть: мовляв, не мають часу цікавитися поведінкою синів і доньок.

фото прес-служби Павлоградського міськрайонного суду

«Улітку 2019 року 5 чи 6 дітей скуштували спиртні напої і отруїлися, - розповідає голова. – Дехто з хлопців і дівчат потрапив до лікарні. Дітям від 13 до 15 років. Поліція склала стосовно батьків адміністративні протоколи. Три такі матеріали я теж розглянула як суддя. Уявіть: до зали заходить мама з 14-річною донькою. Дівчинка всіляко демонструє байдужість до того, що відбувається. Мама жаліється: мовляв, це ж наші діти, їх треба вибачати. Та коли чує суму штрафу – 1700 грн., дуже обурюється. За що її покарали, так і не втямить.

Так само не зрозумів причин виклику до суду й призначення покарання тато іншого хлопчика з цієї компанії. Я пояснила чоловікові, що його синові 14 років, що в цьому віці зарано вживати алкоголь, і що саме батькі відповідають за здоров`я своїх дітей. Тато щиро здивувався: «А я тут до чого?» Загалом, це звичайні сімії, не з категорії асоціальних. Але ж як із таким підходом можна виховувати дітей?

За словами Наталі Самоткан, нещодавно вона слухала крмінальну справу про тяжкий злочин. Зловмисники забили до смерті чоловіка. Раптовими свідками трагедії стали кілька школярів віком від 15 до 17 років. Усе б нічого, але подія відбувалася о 2 годині ночі. Тобто, о цій порі неповнолітні гуляли містом. Чи знали про це їхні батьки, і чи хвилювалися за них? Питання риторичне, каже Н. Самоткан. Саме тому павлоградські судді закликають дорослих бути уважнішими до поведінки своїх дітей, аби ті не потрапили в халепу.


Також судді відзначають  і позитивну, тенденцію. За словами судді-спікера Мар`яна Мицака, сучасні підлітки стали більш обізнаними у своїх правах. Часто саме діти повідомляють правоохоронців про скоєння щодо них різних адміністративних і кримінальних злочинів. Значний вплив на правову грамотність школярів відіграють регулярні просвітницькі зустрічі з працівників суду.

Олександр Шульга для Вісник Шахтаря

Читайте також: Павлограду не вистачає суддів

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.