Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Лозовій містяни ходою і молитвою вшанували своїх захисників


Ікона Пресвятої Богородиці і червоно-чорний прапор, хода парком і спільна молитва, екскурс у минуле й тривоги за сьогодення, повстанські пісні й козацький куліш. Саме за таким сценарієм у Лозовій на Харківщині патріотична спільнота 14 жовтня відзначила День захисника України.

Акція за участю кількох десятків активних містян розпочалася близько опівдня на площі перед міським палацом культури. Завершилася - біля пам’ятного хреста «Героям України» в парку «Перемоги».




Ініціаторами вже традиційних ходи й мітингу цього разу стали «Лозівська Спілка учасників АТО», активні містяни і представники двох християнських громад – православної і греко-католицької.



Пам`ятний хрест на честь Героїв України встановлений громадськими активістами у міському парку ще в 1991 році. Для кола лозівських патріотів це місце має нині сакральний зміст.





- На Лозівщині українські військові традиції дуже сильні. Ми можемо похвалитися тим, що перший хрест Героям України на сході поставили саме тут вже далекого 1991 року, - зазначив о. В`ячеслав Труш - священик Преображенської парафії Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ.  Він і священик греко-католицької громади Лозової о. Андрій Насінник разом відслужили панахиду за полеглими в різні часи борцями за Україну.





Нагадали історію сьогоднішнього свята.




Своїм болем поділилася із земляками пані Лариса Шевченко - мати загиблого на Донбасі українського бійця Олега Шевченка. 





Говорили про російсько-українську війну і капітулянтську, на переконання учасників акції, зовнішню політику нової української влади.



«Якщо відбудеться здача хоча б одного шматка української землі, яка полита кров`ю наших хлопців, то я і багато інших… готові піти без зброї і зайняти ті позиції, з яких відведуть наші війська», - заявив колишній боєць 24-го штурмового батальйону «Айдар» Роман Авраменко.





Його побратим Володимир Полєшко від імені присутніх закликав місцеву владу підтримати рішення низки місцевих рад в Україні, які виступили проти так званої «формули Штайнмаєра».




Учасники акції поклали квіти й калинові грона до хреста «Героям України»





А на завершення урочистої частини проспівали кілька духовних і повстанських пісень.








Святковий козацький куліш і дружнє спілкування – стали фінальним акордом цієї зустрічі.




Олександр Шульга для tv-news.dp.ua, більше фотографій тут

Також читайте:

Місце зустрічі – «гайдамацький» хрест (фоторепортаж)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.