Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Олексій Каспрук: «Головна проблема – це відсутність політичної волі»


Мер Чернівців - про місцеві політичні баталії, фінансову децентралізацію і виклики, які стоять перед 266-тисячним містом

Чимало експертів, які аналізують здобутки і провали української влади останніх 5 років, визнають, що найуспішнішою реформою цього часу стала децентралізація. На своєму рівні – журналіста й місцевого блогера – я охоче погоджуся з таким висновком. Скажу, що певний поступ відчутний навіть там, де місцева влада тривалий час занурена у «перманентні політичні баталії» і не здатна належно опікуватися розвитком своєї громади. Йдеться про Чернівці.

Побувати в столиці Буковини я і мої колеги-блогери мали нагоду наприкінці червня 2019 року під час прес-туру “МедіаПроРеформа” у Чернівецькій області «Чому потрібні системні реформи на місцевому рівні - погляд із Буковини». Зустріч із мером Чернівців Олександром Каспруком стала одним із розділів програми.


«Причина одна – доступ до ресурсів»

Звісно, що годинної розмови нам вистачило лише на побіжне знайомство з проблемами міста (у тому вигляді, як їх бачить міський голова). «Перманентні політичні баталії» - це, до речі, його визначення ситуації в місцевому самоврядуванні. За словами пана Каспрука, у 2011 році в Чернівцях народилася «гарна» традиція силами депутатської більшості знімати з посади очільників міста. Так, зокрема, сталося і з Олексієм Каспруком.

В травні 2014 року він був обраний міським головою, в листопаді 2015 року переобраний на цю посаду, а 26 липня 2018 року Чернівецька міськрада, за результатами таємного голосування, достроково припинила мерські повноваження пана О. Каспрука. 9 місяців по тому, 23 квітня 2019 року, окружний адміністративний суд поновив його на посаді міського голови. Утім, мерію й досі лихоманить.


На питання учасників прес-туру, що, на його думку, є причиною конфлікту, Олексій Каспрук відповідає:

- Це недобросовісна конкуренція, і є недоліки в законодавстві, які дозволяють це робити. Чернівці стали першим містом, на якому потренувалися. Ще в 2011 році міському голові депутати припинили повноваження, поставили секретаря міськради, який не був самостійною фігурою, ходив до губернатора на інструктаж. На житті міста це позначилося не кращим чином…



Причина одна – доступ до ресурсів. Вони (опоненти в міськраді і ті, хто за ними стоїть – авт..) чітко розуміють, що міський голова може накласти вето на ті чи інші рішення щодо розподілу землі в місті. Або оскаржити в суді ці рішення. І багато інших причин. Це в нас така специфіка…. І, зрозуміло, коли міська рада зайнята комерційними питаннями, то дуже важко створюються і працюють інші органи.

«Ми отримали реальний ресурс»

Мер повідомив, що в нинішньому складі ради вже фактично перестали існувати фракції «Самопомочі» й «Свободи», 4 депутати є фігурантами кримінальних проваджень, 1 – засуджений.

- Сесії у нас зриваються регулярно… - констатує Олексій Каспрук. - Фактично рада у нас недієздатна… А Верховна Рада не призначає згідно із законом позачергові місцеві вибори в Чернівцях. І не ми одні так потерпаємо. Є ще Луцьк, де мій колега пішов із життя ще в лютому 2017 року… І це треба усунути.


За словами О. Каспрука, нині переді Чернівцями стоїть багато викликів (подібних тим, які хвилюють і мешканців інших українських міст): реформування комуналки, транспортної інфраструктури, соціальної сфери тощо. І, схоже, навіть за умов політичної (хоч пан мер уникає цього слова в цьому контексті) кризи в міському самоврядуванні місто поволі розвивається. Деякі управлінські рішення виконком і мер приймають у ручному режимі.

- Для нас найчутливішою була фінансова децентралізація, - зазначає пан Каспрук. - Ми отримали реальний ресурс для того, щоб можна було робити якісь системні зміни… Почали реалізовувати ті завдання, на які у нас хронічно не вистачало коштів. Це і охорона здоров`я, де ми почали закуповувати велику кількість медичного обладнання. Майже вирішили проблему з доступністю дітей до дошкільної освіти. У нас із цим була велика біда, бо близько 1,5 тисячі малюків не мали місць у дитсадках. Почали відкривати групи, реконструювати  дитсадки. Вперше за роки Незалежності ми побудували новий садочок. Почали закуповувати комунальний транспорт, бо старий зношений… наші бюджетні можливості зросли на сотні мільйонів гривень. Якщо раніше бюджет розвитку міста складав 40-50 млн грн., то зараз це 200 млн грн. Це власні надходження.


За словами міського очільника, Чернівці активно залучають кошти міжнародних партнерів. Це банківські кредити, гранти. Зокрема, реконструкцію водоканалу в місті фінансує німецький державний банк, який надав кредит на 40 років під 1% річних. Це стало можливим у рамках міждержавної угоди між Україною і Німеччиною.

Скільки доріг, стільки й проблем

- Місто тягне дуже дорогу іграшку – комунальний аеропорт, - продовжує мер. - Це дуже дороге задоволення, і ми його сподіваємося передати державі, бо нам він ні до чого. Сьогодні маємо регулярне сполучення з Києвом, Міланом… Це те, на що ми можемо впливати. Бо на стан доріг в області і сусідніх областях ми впливати не можемо. Слава Богу, ситуація покращується. Зокрема, зі Львова раніше можна було доїхати за 6 годин, зараз це 4 години. Нормальна дорога. Залізниця – тут ми сильно впливати не можемо. У нас це сполучення поганеньке. Треба будувати нові колії. Але це мільярдні проекти, а в держави таких грошей немає.


Економіка Чернівців має свою специфіку – бюджет 266-тисячне міста наповнюють безліч середніх і малих підприємств, ще більше дрібних бізнесменів. Але тут немає великих фабрик чи заводів – на найбільших із них працює до 2 тисяч робітників. Місцем заробітку для понад 20 тисяч чернівчан є комунальний «Калинівський ринок». Напевне, ще більше містян, стали трудовими мігрантами й тепер працюють на підприємствах Східної Європи. Пан Каспрук визнає – місто потерпає від дефіциту кваліфікованих робочих кадрів. Разом із тим, воно входить до 5-ки обласних центрів України з найвищою вартістю житла. Земельна ділянка під будівництво в престижному районі Чернівців коштує 30-40 тис. долл.

- Чи зацікавлена держава в тому, щоб підняти туристичний рівень Чернівців? Так, але в чомусь іншому ні. Бо скільки доріг, стільки й проблем… Але головна проблема – це відсутність політичної волі. На рівні держави, області, міста, - каже Олексій Каспрук.



Олександр Шульга


Матеріал створено в рамках проекту «Мережеві медійні ініціативи на підтримку місцевих реформ» («МедіаПроРеформа») за підтримки Посольства США в Україні. Організатор прес-туру - Центр інформаційних досліджень та ресурсних послуг "Меридіан".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.