Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Червоно-чорні прапори на автівках і повстанські пісні. У Лозовій відзначили День Героїв

Лозівчани відзначили День Героїв патріотичним автопробігом. Участь у традиційній акції, яка відбулася в неділю, 23 травня, взяли ветерани російсько-української війни, родини загиблих воїнів, волонтери й небайдужі містяни. Організатором акції виступила місцева Спілка учасників АТО.

Кілька десятків автомобілів та мотобайків вишикувалися о 10 ранку біля міського палацу культури.

Водії прикрасили свою техніку синьо-жовтими та червоно-чорними прапорами.


Окрім звичайних автівок тут можна було побачити й саморобні моделі.


- Ми з тестем приїхали на багі, - розповідає водій на ім’я Євген. – Свою машину змайстрували на базі «Ниви». Навіщо? Бо хотілося мати таке авто, якого б тут не було ні в кого. Працювали над ним минулого року протягом 4 місяців.

Євген каже, що бере участь в акції до Дня Героїв уперше. Вважає своїм обов’язком підтримати тих, хто сьогодні захищає Україну й Лозову на передовій.

Іншого учасника пробігу звати Михайло. Йому вже 64 роки. Він затятий байкер. Чимало лозівчан його знають за прізвиськом «Кузнєц», бо він майструє з металу оригінальні речі.


- Це моя красуня «Ямаха», - говорить чоловік. – Років 5 тому я пригнав її із Франції. Рік випуску – 1998-й, двигун має 606 кубів. Працює чудово. Лише одного разу довелося міняти тросик та амортизатори. Раніше в мене був радянський «Урал», теж хороша техніка, але з «Ямахою» не порівняти.


Михайло – активний учасник місцевого клубу байкерів «Пыль дорог». До акції з нагоди Дня Героїв долучився свідомо. 

- Я щороку беру в них участь. Це варто робити, бо ми маємо борг перед людьми, котрі нас боронили й боронять, віддають життя. Тому їх треба вшановувати.


Від палацу культури патріотична авто-мотоколона вирушила проспектом Перемоги в бік вулиці Сергія Моторного, перетнула залізницю й попрямувала вулицею Павлоградською до центру міста.



Цього дня учасники пробігу побували на цвинтарі в селищі Панютине, де поклали квіти до могил загиблих на Донбасі українських воїнів. 

З цією метою інша частина активістів разом із батьками полеглих захисників відвідали центральне кладовище Лозової. 

Близько 12.00 в парку Перемоги біля хреста «Героям України» розпочався мітинг на честь Дня Героїв.



За словами керівника Лозівської Спілки учасників АТО Сергій Бесєди, біда України в пасивності великої частки її громадян.


- Це так звані диванні активісти, які реально ні в чому не беруть участі. Натомість, історію робить активна меншість. І 2014 рік це довів. Хто, як не ми з вами творили тоді сучасну історію? Бійці, волонтери… Тому я вважаю, що героєм може бути кожен, хто не сидить склавши руки. Якщо ми будемо активними й діятимемо разом, то переможемо будь-якого ворога. Слава Україні!




До неформальної акції цього разу долучився секретар міськради Юрій Кушнір. Він наголосив на важливості патріотичного (на сучасних прикладах героїзму) виховання лозівської молоді. 


Учасник АТО/ООС Олександр Кравченко та волонтер Анатолій Приходько нагадали землякам про драматичну історію встановлення хреста Героям України в парку Перемоги.



Інший учасник російсько-української війни, «айдарівець» Сергій Мороз коротко переповів історію започаткування, власне, самого Дня героїв.



А настоятель Преображенської парафії УГКЦ отець В’ячеслав Труш відслужив жалобний молебень на честь українців, котрі в різні часи виборювали незалежність своєї держави.



Хор Преображенської громади виконав для лозівчан марш українських націоналістів «Зродились ми великої години» та козацьку пісню «Отаман Сірко».


 

Свої пісенні таланти акції продемонстрували й солісти міського палацу культури.


Після невеличкого концерту організатори пригостили учасників автопробігу щойно звареною кашею, домашніми бутербродами та чаєм і кавою.


Юрій Кожухарьов-Волосенко (доброволець, екс-боєць 24-го штурмового батальйону «Айдар»):

- Герой України? На мою думку, це людина, яка готова перемагати власні слабкості, вийти із зони комфорту й зробити щось заради інших, заради своєї країни. 2014 рік це довів, коли на фронт пішли добровольці. Це були звичайні цивільні люди, які покинули комфортне життя й стали бійцями…


Ірина Селюкова (волонтерка, дружина ветерана «Айдару»):

- Герої – це не лише ті, хто зараз перебуває на фронті, не обов’язково військові. Для мене будь-яка людина, здатна безкорисливо допомагати іншим, вже є героєм. Це людина зі щирим серцем, яка живе за совістю й ніколи не питає, чи їй оплатять ту допомогу. Вона може перебувати від тебе за тисячі кілометрів, а коли тобі скрутно, зателефонувати й сказати слова підтримки. І врятувати тебе. Це теж героїзм.



З нагоди Дня Героїв у п’ятницю, 21 травня, представники міської влади відвідали могили загиблих земляків – українських воїнів (фото із сайту Лозівської міської ради): 


Ось імена бійців (лозівчан і мешканців громади), які загинули за Україну на Донбасі впродовж 2014-2017 років (дані Лозівської ОТГ): Олександр Лавренко (загинув 21 липня 2014 року), Олександр Бричук, Андрій Ладік, Олександр Шаповалов, Ярослав Житников, Сергій Петрищев, Леонід Козороз, Сергій Гуров, Василь Савченко, Михайло Михайлюк, Микола Твердохліб, Сергій Лобов, Дмитро Верховодов, Дмитро Шевела, Олег Шевченко. До цього списку належить і ім`я лозівчанина Андрія Милосного – бійця ЗСУ, який помер у 2016 році від хвороби.


Олександр Шульга

Історична довідка:  

День Героїв - щорічне свято, встановлене на честь борців за волю України, починаючи від лицарів та козаків епохи Середньовіччя і завершуючи сучасною добою Незалежності. Відзначається 23 травня, але для зручності проходить у вихідні, що настають після свята. У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку 23 травня святкувати День Героїв. Свято було приурочене до 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі вбили Євгена Коновальця. Крім того, саме у травні пішли з життя Микола Міхновський і Симон Петлюра. З проголошенням Незалежності почало набувати розголосу -  особливо після 2014 року. Станом на 2019 рік не є офіційним державним святом, але щоразу більше відзначається органами місцевої влади.

Схожі публікації:

На Харківщині відзначили День Героїв (фото й відео)

День Героїв, рік 2020-й. У Лозовій вшанували пам'ять воїнів-земляків

У Лозовій відзначили День Героїв

До Дня Героїв лозівчани влаштували патріотичний авто-мото пробіг (відео)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.