Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

День Героїв, рік 2020-й. У Лозовій вшанували пам'ять воїнів-земляків

У Лозовій на Харківщині містяни відзначили День Героїв. Суботнього ранку 23 травня ветерани російсько-української війни, батьки воїнів та громадські активісти поклали квіти до меморіальної дошки зі світлинами 13 загиблих бійців. Напередодні пам'ять героїв-земляків вшанували представники місцевої влади.

Цього разу організаторам довелося зважати на карантин. Тож традиційного авто-мото пробігу з відвідуванням могил побратимів на цвинтарях Лозівської громади не було. Відмовилися активісти й від неформальної зустрічі біля хреста «Героям України 1917-1921», розташованого в міському парку Перемоги.


Ветеран російсько-української війни, боєць 93 ОМБр ЗСУ Володимир Полєшко нагадав, що до свята Дня Героїв причетні всі ті, хто в різні століття захищав українські землі від ворога. Це воїни часів Київської держави й козацької доби, січові стрільці початку 20 століття, бійці ОУН-УПА, дисиденти і теперішні українські захисники.

Він подякував батькам полеглих героїв за те, що виховали своїх синів гідними людьми.

«Я дуже радий, що ми дотримуємося традиції вшанування героїв і попри карантин знов тут зібралися. Це означає, що у проукраїнської громади Лозової є міцна основа…» - зазначив В. Полєшко.


Ігор Коломак, депутат міськради: «На сході України триває реальна війна. Там є ворог, якого ми знаємо і бачимо в обличчя. А тут, на мирній території, ми маємо іншого ворога – страх... Ми бачимо, що багато людей на місцях бояться говорити правду. Зокрема, про стан медицини на місцях...»

Юрій Кожухарьов (псевдо «Махно»), ветеран добровольчого батальйону «Айдар»: «Хочу подякувати матерям наших героїв і сказати, що у нас дуже багато військових, але не всі з них стають справжніми воїнами».

Хвилиною мовчання учасники акції вшанували пам`ять полеглих героїв.



 А потім поклали квіти до меморіальної дошки з їхніми світлинами...


Ось імена бійців (лозівчан і мешканців громади), які загинули за Україну на Донбасі впродовж 2014-2017 років: Олександр Лавренко (загинув 21 липня 2014 року), Олександр Бричук, Андрій Ладік, Олександр Шаповалов, Ярослав Житников, Сергій Петрищев, Леонід Козороз, Сергій Гуров, Василь Савченко, Михайло Михайлюк, Микола Твердохліб, Сергій Лобов, Сергій Петріщев, Володимир Шевченко (загинув 23 грудня 2017 року). До цього списку належить і ім`я лозівчанина Андрія Милосного бійця ЗСУ, який помер від хвороби. 

Днем раніше, 22 травня, представники мерії разом із батьками загиблого воїна Героя України Олександра Лавренка побували на міському кладовищі й поклали квіти до могил похованих тут українських бійців. Про це повідомив сайт міськради.

http://lozovarada.gov.ua/novini/u-lozovij-vshanuvali-gerojiv-ukrajini.html

Нагадаємо, вперше День Героїв лозівчани відзначили в травні 2017 року. Тоді громадські активісти влаштували на честь свята патріотичний авто-мото пробіг. Вони побували на могилах захисників у Лозовій, селищі Панютиному та селі Хлібному. Завершилося дійство біля «гайдамацького» хреста в парку Перемоги. 

Олександр Шульга

Довідка:

День Героїв або Свято Героїв - щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків - борців за волю України, передусім, лицарів Київської Держави, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців, вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН. У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку, 23 травня, святкувати День Героїв. Його присвятили до сумної події 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі було вбито Євгена Коновальця. (джерело)

Схожі публікації:

До Дня Героїв лозівчани влаштували патріотичний авто-мото пробіг (відео)

На Харківщині відзначили День Героїв (фото й відео)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.