Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Сергій Тищенко: «Це вшанування потрібно живим…»


Павлоградці вже 5-й рік поспіль вшановують пам'ять загиблих учасників Революції Гідності. Хтось робить це щиро, бо йому й досі болить. Інші сумують формально, бо взагалі не сумувати їм не можна. У багатьох після розстрілів на Майдані й російської агресії в Україну розплющились очі. Але то вже окрема тема.

Надвечір середи, 20 лютого, на Алеї Слави розпочалася жалобна акція з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні. Участь у ній узяли представники міської влади, громадські активісти та православне духовенство.


Вони поклали квіти й запалені лампадки до стендів з портретами загиблих майданівців і полеглих у новітній російсько-українській війні земляків.




За кілька хвилин до початку акції: маленька Маша з мамою Оксаною зупиняються біля портретів загиблих героїв Небесної Сотні. Уважно вдивляються в обличчя й читають прізвища. Нарешті знаходять потрібне.


- На Майдані загинув товариш мого брата, - пояснює журналістові пані Оксана. - Його звати Валерій Панасюк із Рівного. Він був багатодітним батьком, і його дружина мала народити ще одну дитину.

Хвилина мовчання на честь загиблих. Звучить державний гімн.




Один із учасників акції - Сергій Тищенко. Нині він депутат міськради і очолює КП «Муніципальна варта», а 5 років тому був у лавах столичного Майдану, згодом воював у складі добровольчого підрозділу з російськими окупантами на Донбасі.

- Мені важко щось сказати… Були покладені життя і покладені не дарма… Це вшанування потрібно не для них, а для тих, хто залишився живим. Наші вороги бачать все це і розуміють, що вони потерпіли фіаско, вони кусають собі лікті від люті, але вже нічого не зможуть вдіяти. Наші прихильники, прихильники України, української ідеї, розуміють, що все це було не дарма... – говорить С. Тищенко.

За його словами, він знає багатьох павлоградців, котрі впродовж останніх років переглянув свої оцінки революційних подій 2013/2014 року в Україні.

- Багато, хто змінив свої погляди. А ті, хто не змінив – Бог їм суддя. Більшості просто байдуже… Зміни в суспільній свідомості павлоградців? Є мінімальні зрушення, їх не видно, але вони є, - переконаний депутат і активіст.


До речі, 5 років тому чимало павлоградців брали участь у столичних протестах і організовували місцевий Майдан у Павлограді. Щоправда, їхні акції на підтримку Євромайдану видавалися тоді донкіхотством.

Тут і на двох наступних фото: Павлоград, 22 січня 2014 року


Натомість більшість у Павлоградській міській раді в січні 2014 року висловила однозначну підтримку тодішньому Президенту Януковичу і його силовикам.

Звернення депутатів Павлоградської міськради від 24 січня 2014 року
Нині відомо щонайменше про одного павлоградського протестувальника, який взимку 2013/2014 року постраждав у протистоянні з силовиками на вулицях Києва. Про нього журналістові повідомила керівниця міського управління соціального захисту Лідія Бобровницька.

- Це чоловік середнього віку. Свого часу він працював на шахті. Сьогодні після травми в нього болить голова. Він лікувався. Травму він отримав середнього ступеню тяжкості. Так, під час тих подій… З державного бюджету минулого року він отримав 350 тисяч, і 150 тисяч гривень – у 2017 році. Загалом 500 тисяч... Ми його неодноразово відвідували. В міському бюджеті минулого року і цього року ми передбачили кошти на санаторно-курортне лікування. Тож, якщо цей чоловік виявить бажання, він зможе за бюджетні кошти придбати путівку, - зазначила Л. Бобровницька.

Наша довідка:

День Героїв Небесної Сотні - пам'ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування пам`яті загиблих учасників Революції Гідності. Пам'ятний день встановлено указом Президента України Петра Порошенка 11 лютого 2015 року. Цього дня 2014 року на вулиці Інститутській у Києві силовики вчинили масовий розстріл протестувальників, яких згодом назвали «Небесною Сотнею». Загалом, за даними Моніторингової місії ООН, на які посилаються журналісти Радіо Свобода, під час усіх подій Майдану загинули 98 осіб: серед них 84 - учасники протестів, 13 - правоохоронців та одна людина, яка не брала ні в чому участі і опинилася там випадково.

Олександр Шульга для tv-news.dp.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.