Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Роман Шаповал, інструктор підрозділу тероборони: «Будемо знищувати їх без вагань»

«Ласкаво просимо до пекла!» Ці слова Головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенанта Валерія Залужного, які він днями адресував російським окупантам, готові повторити й лозівські тероборонівці. Один із них, 39-літній ветеран-доброволець Роман Шаповал, нині навчає земляків тактиці ведення боя, саперній справі тощо.

Роман мешкає у місті Лозова на Харківщині. Він інструктор 3-ї стрілецької роти місцевого батальйону ТрО Збройних Сил України. Підписав контракт із підрозділом у грудні 2021 року. 

«Я резервіст першої черги, маю досвід війни. Тож коли отримав запрошення служити в цьому батальйоні, одразу погодився. Моя цивільна професія – залізничник. До контракту проходив вишколи в теробороні без тривалого відриву від основної роботи. Тепер у якості інструктора вчу інших розумітися на тактиці ведення бою, інженерно-саперної справі, тактичній медицині. Дуже відповідальна посада. І повірте, мені є, чому навчити бійців», - розповідає лозівчанин. 

Він говорить, що на випадок масштабної агресії з боку РФ і проникнення вглиб Харківщини диверсійних груп місцевий батальйон ТрО захищатиме від них об’єкти інфраструктури, розташовані на території Лозівської громади. Охочі стати до лав підрозділу нині можуть оформити відповідний контракт. Але попередньо їм доведеться пройти медкомісію. Тренування для бійців ТрО проходять регулярно. Детальнішу інформацію про сили теороборони України можна дізнатися за посиланням: sprotyv.in.ua 

Роман Шаповал: «Цивільному населенню, яке з тих чи інших причин не зможе вступити до лав ТрО, робота на випадок війни теж знайдеться. Бо тоді це буде загальною справою. Тим, хто відчуває певну розгубленість через шквал інформаційних повідомлень про загрозу нового російського вторгнення, я порадив би зберігати холодний розум і одразу визначити своє місце у цій імовірній війні. Бо якщо вона станеться, то зачепить кожного, відсидіти не вдасться нікому. І страх тут не найкращий порадник. 

Також хочу звернутися до тих, хто тішить себе сподіваннями бодай якось прислужитися окупантам чи просто тихенько перейти під «руський мір». Зрадників і колаборантів ніде в світі не люблять. І Росія не є винятком. Натомість, поважають патріотів… 

Що б я сказав Путіну? Нічого. На це в мене є зброя. Я цілком погоджуюся з нашим Головнокомандувачем ЗСУ генерал-лейтенантом Валерієм Залужним, який запросив окупантів до пекла, щойно вони зайдуть на українську землю: «Welcome to hell!» І це стосується кожного з них – від солдата до офіцера. Ми пройшли хорошу школу війни, тож будемо знищувати їх без вагань». 

Довідка:


Свого часу Роман Шаповал проходив строкову службу у спецвійськах України, має звання сержанта. Каже, коли навесні 2014 року диверсійні групи російських окупантів почали захоплювати міста на Донбасі, вирішив стати на захист України. Звернувся до військкомату, а згодом потрапив до складу добровольчого 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар», який формувався на Луганщині. Має досвід бойових дій. Одружений, разом із дружиною Оленою виховує двох дітей.

Олександр Шульга для tv-news.dp.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.