Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Лозівчан учили, як спиняти кров і рятувати поранених

У Лозовій мешканці територіальної громади опановували навички першої долікарської допомоги. Практичний тренінг відбувся 12 лютого на базі спортивного клубу «Фараон». Навчання проводили цивільні та військові медики.

До зали спортклубу суботнього дня завітали понад два десятки лозівчан. Учасниками тренінгу стали люди різного віку та професій.




 Ази першої домедичної (долікарської) допомоги викладав лікар анестезіолог і реаніматолог Лозівського територіального медичного об’єднання Денис Пальоха.




Зокрема, він розповів і показав, як правильно оцінити стан постраждалої людини, як зупинити кров при пораненнях її кінцівок, тулуба чи шиї, як слід робити серцево-легеневу реанімацію тощо.




Військовий медик Віталій Кладов та ветеран добровольчого батальйону «Айдар» Юрій Кожухарьов-Волосенко продемонстрували присутнім алгоритм дій при порятунку пораненого бійця за допомогою спеціальної мотузки.


Віталій Кладов показує, як за допомогою мотузки
витягти з під обстрілу пораненого

"Айдарівець" Юрій Кожухарьов-Волосенко про навички 
першої домедичної допомоги в умовах війни

Ініціатором тренінгу виступила Лозівська Спілка учасників АТО/ООС. Її голова Сергій Беседа говорить, що подібні навчання для цивільних мешканців громади Спілка готова організовувати й надалі.


«Я вважаю, що ці знання необхідні кожному. Тим паче, сьогодні, коли є загроза ескалації війни з боку Росії», - певен Сергій Беседа.

Денис Пальоха, лікар анестезіолог і реаніматолог Лозівського ТМО: 

«Я вважаю, що кожен громадянин повинен володіти навичками першої домедичної допомоги. Адже вони можуть знадобитися не лише за якоїсь надзвичайної ситуації, але і в повсякденному житті. Я маю певний досвід освітніх лекцій, але такого роду тренінг проводжу вперше. Гадаю, подібні заняття слід організовувати регулярно – тоді вони будуть ефективними».

Треніг проводить лікар анестезіолог Денис Пальоха

Ірина Шевченко, керівник Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:
 

«Чому я тут? Бо вважаю для себе цікавими і корисними ті знання і вміння, які нам сьогодні продемонстрували фахівці. Гадаю, кожен із нас повинен мати в своєму арсеналі ці навички. Бо ми не знаємо, коли вони нам можуть знадобитися. Тож потрібно бути готовими завжди».

Ірина Шевченко

Роман Авраменко, 16 років, ліцей №10 (Лозова): 

«Я тут, бо хочу навчитися найпростішим навичкам домедичної допомоги. Хочу вміти правильно накладати джут, зупиняти кровотечу. Це важливо і в мирному житті і, особливо, під час бойових дій. Я повинен бути готовий допомагати іншим і знати, як рятувати себе».

Роман Авраменко

Ліза Архипова, 14 років – ліцеїства (Катеринівка): 

«Я прийшла сюди, щоб дізнатися про те, як діяти в надзвичайних ситуаціях, коли мені чи іншим раптом буде потрібна перша домедична допомога. У житті може статися так, що саме ці навички стануть у пригоді. Треба бути готовим до всього».

Ліза Архипова


Олександр Шульга для tv-news.dp.ua

Довідка:

Перша домедична (долікарська) допомога - комплекс медичних заходів, спрямованих на надання медичної допомоги при невідкладних станах, які відмічають на виробництві, у побуті, під час дорожньо-транспортних пригод, катастроф, техногенних аварій та при гострих неврологічних, терапевтичних, хірургічних та термінальних станах.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.