Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Греко-католики Лозової відзначили Трійцю (фото, відео)


Лозівські греко-католики разом зі всією православною спільнотою відзначили День П’ятдесятниці (Свято Трійці, в народі – Зелена неділя). Зокрема, в храмі Преображенської парафії УГКЦ 20 червня відбулася урочиста Літургія.

Святкову службу провів настоятель храму о. В’ячеслав Труш.



За словами священника, сьогоднішня Літургія на честь Святої Трійці – перша відтоді, як Преображенська парафія перейшла під юрисдикцію Української греко-католицької церкви (Харківський екзархат). І це символічно, каже настоятель, адже саме День П’ятидесятниці вважається днем народження Церкви.




- Наша парафія намагається задати моральний і світоглядний рівень для оточуючих. Ми реагуємо на суспільні виклики. Допомагаємо ближнім, беремо участь у різноманітних заходах. Але служіння Богові стоїть у нас на першому місці, - пояснює о. В’ячеслав.

Цей вишитий рушник подарувала храму майстриня-прихожанка із села Царедарівка 






Храм Преображенської парафії УГКЦ у Лозовій розташований на вулиці В. Яремчука, 25 (колишня вул. 50 років Жовтня). Нині громада нараховує понад 30 постійних вірян. Найбільші православні свята храм відвідують десятки лозівчан, сюди приїздять і мешканці довколишніх сіл.

Окрім Преображенської громади УГКЦ в Лозовій діє парафія Трьох Святителів, що також приналежна до греко-католицької церкви. Вона розташована на вулиці М. Грушевського, 5. Її настоятель – о. Андрій Насінник.

Довідка:

Свою назву Свято П’ятидесятниці отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів. Ця подія стала початком створення святої вселенської апостольської Церкви, від якої ведуть своє походження всі сучасні християнські конфесії. 

Свято П'ятдесятниці почали широко відзначати з IV століття, після прийняття церквою догмату про трійцю - визнання існування єдиного Бога з одночасним визнанням трьох його проявів.

Цього дня у православних храмах виконується одна з найурочистіших та найвеличніших служб у році: підлогу храму устелюють свіжоскошеною травою, ікони прикрашають березовими гілками. Українці прикрашають житло живими квітами, зокрема, любистком, гілками дерев, травами: чебрецем, м'ятою, сон-травою.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.