Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Присамар'ї хочуть розвивати зелений туризм

На Дніпропетровщині може з'явитися ще один туристичний маршрут. Його проект розробила Миколаївська об'єднана територіальна громада Петропавлівського району. Гостям тут пропонуватимуть культурну автентику, неповторні краєвиди й купу інших цікавинок.

Секретар Миколаївської сільради Тетяна Лесюк говорить, що ідея створити туристичний маршрут виникла 2 роки тому. Вперше його випробували під час одного з велотурів, який відбувся на теренах громади. 

- Ми провели для гостей цікаву екскурсію нашими селами. А потім зрозуміли, що туризм може стати важливою складовою розвитку громади, - розповідає секретар.


Протягом 2-х років працівники місцевого відділу культури вивчали туристичний потенціал краю, розробляли проект маршруту. Сьогодні він нараховує кілька локацій. Зокрема, в центрі Миколаївки розташована зона відпочинку Solar парк. Тут є Wi-fi дерево та інтерактивний стіл, лавка з альтанкою, оснащені сонячними панелями. У Solar парку можна не лише підключитися до безкоштовного інтернету, а й підзарядити свій гаджет. 

Неподалік села височіє пагорб - «Гора рекордів». Його прикрашають два металеві арт об’єкти – найбільші в Україні підкова й герб, які вже зареєстровані Національним Реєстром Рекордів України. В сосновому лісі облаштована затишна місцина, що зветься «Галявиною щастя».



Із 2018 року Миколаївська громада проводить у себе міжрегіональний фестиваль мистецтв «Квітка Присамар’я» та свято «Гарбуз Fest». Також тут регулярно проходять міжнародний велофорум «Велорух єднає громаду» та екологічний фестиваль «Zero waste weekend».

Серед етнокультурних принад громади Тетяна Лесюк називає колекцію автентичного жіночого одягу, створеного руками миколаївської майстрині Валентини Бєлік. Талановита жінка вже понад 20 років займається рукоділлям.


Громада має свій кооператив бджолярів під назвою «Пасічники Присамар’я». А ініціативна група жінок  «Герцевські господині» з часом виготовлятиме для гурманів солодкі цукати. Поблизу Миколаївки ось-ось з’явиться облаштована зона для рибалок. Відтак на теренах Петропавлівського району може невдовзі запрацювати повноцінний туристичний кластер. 


Сьогодні розроблений громадою проект туристичного маршруту проходить стадію маркування, тобто, формальної реєстрації. Нещодавно в Миколаївці побували представники громадської організації з Дніпра «Дивна Україна». Гості оглянули кілька майбутніх туристичних об’єктів і залишилися задоволеними, говорить секретар. На 19 червня дніпряни планують завітати сюди із гастрономічним туром.



Також на початку літа в громаді хочуть протестувати ще один туристичний маршрут. Він буде розрахований на любителів екологічного відпочинку (рибальство, «полювання» з використанням луку й пневматичних рушниць, збір грибів). Іншою родзинкою може стати організація послуг для екстремалів зі сплавляння на байдарках річкою Самарою. У громаді вивчають можливості водного шляху.


- Для нас туристичний напрямок є пріоритетним, - зазначає Тетяна Лесюк. - Ми розглядаємо його як складову економічного розвитку громади. Він може стати інструментом самозайнятості населення. Саме тому ми прагнемо залучити своїх мешканців до туристичної діяльності. Наприклад, дві родини вже погодилися створити в себе «зелені» садиби для відпочинку туристів. Для популяризації туристичних можливостей громади ми використовуємо різні майданчики, зокрема, й соцмережі.

P.S. Станом на 12 червня миколаївці створили інтерактивну туристичну мапу своєї громади. 

Довідка «ВШ»:

Миколаївська об’єднана територіальна громада утворена у 2017 році, до її складу входить 17 сіл з населенням 10 861 осіб. 

Олександр Шульга для Вестник шахтера, фото зі сторінки у Фейсбук Миколаївської ОТГ

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.