Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.
"На його очах зарізали водія"

Військового розвідника, що повернувся з полону "ДНР", звинувачують у держзраді
У Павлограді може розпочатися ще один резонансний судовий процес, пов'язаний з військовими злочинами. У четвер, 11 травня, тут відбулося підготовче засідання суду у справі полковника Збройних Сил України Івана Без’язикова, який близько двох років провів у полоні "ДНР". Прокуратура закидає розвіднику державну зраду та участь у терористичній організації. Сам він категорично це спростовує.
На лаві підсудних опинився 46-річний полковник військової розвідки ЗСУ. На момент підготовчого засідання Павлоградського міськрайонного суду Іван Без’язиков перебував у Києві в Лук’янівському слідчому ізоляторі, тому засідання за його участю проходило в режимі відеоконференції. Натомість у Павлоград приїхали зі столиці один із його адвокатів Олег Веремієнко та представник прокуратури.
З підсудністю ще не визначились
Головним питанням, яке обговорювали 11 травня учасники засідання, була підсудність справи Івана Без’язикова саме Павлоградському міськрайонному суду. Адвокат виступив з клопотанням про направлення обвинувального акту щодо його підзахисного до Вищого Спецсуду для визначення підсудності. На думку захисника, розгляд справи у Павлограді неможливий через те, приміром, що більшість свідків живуть у Житомирській та Рівненській областях, а сам клієнт знаходиться у Києві, тому щораз доставляти його в Павлоград спецпідрозділом "Альфа" є проблемною і недешевою для держави справою, зазначив адвоката.
На думку прокурора, злочин, який обвинувачення інкримінує полковнику, той скоїв на території Київського району Донецька. Згідно норм Кримінально-процесуального Кодексу, обвинувальні акти за кримінальним провадженням розглядаються за місцем скоєння правопорушення. В зв'язку з окупацією Донецька терористами "ДНР" у квітні 2014 року справи, раніше підсудні суддям Київського району цього міста, нині розглядає Павлоградський міськрайонний суд. Також прокурор просив суд продовжити І. Без’язикову термін перебування під вартою.
Захисник обвинуваченого виступив проти його подальшого перебування в СІЗО. Також він пояснив, що кримінальне переслідування полковника розпочалося відтоді, як він вже після повернення з полону намагався влаштуватися на військове підприємство у рідному Житомирі, а спецслужби розгледіли у цьому спробу шпигунства на користь ворога. Саме тому, на думку адвоката, локацією інкримінованого І. Без’язикову злочину спочатку стала Житомирщина, а не Донецьк. Сам Ігор Без’язиков у ході підготовчого засідання відмовився брати участь у ньому дистанційно і забажав бути присутнім безпосередньо у залі суду. Також він висловив вимогу, аби на засіданні був присутній ще один його захисник. Врешті Павлоградський міськрайонний суд задовольнив клопотання адвоката О. Веремієнка про спрямування справи І. Без’язикова у вищі судові інстанції для визначення її підсудності. Також суд задовольнив клопотання прокурора і продовжив більш ніж на місяць тримання обвинуваченого під вартою.
Це не справа цивільного суду
До початку засідання Олег Веремієнко прокоментував журналістам висунуті проти його підзахисного звинувачення. Йдеться про ч. 1 ст. 111 ("Державна зрада") і ч. 1 ст. 258-3 ("Участь у терористичній організації") УК України. Він заперечив скоєння І. Без’язиковим інкримінованих йому злочинів і зазначив, що такі справи повинні розглядатися не цивільними судами на підставі Кримінального Кодексу, а військовими із застосуванням положень Третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 1949 року. "Це морально-етичні питання, але не правові. Це не цивільний суд має судити, а військовий", - переконаний адвокат.
За його словами, закиди прокуратури щодо свідомої і добровільної співпраці полковника з терористами є безпідставними. Так, ймовірно, що полковник військової розвідки, перебуваючи в полоні, носив форму російських військових, також його бачили там зі зброєю. Однак О. Веремієнко зазначає, що під час взяття українського розвідника у полон 16 серпня 2014 року під Савур-Могилою його били, порвали одяг, потім видали військовий одяг з партії так званого "гумконвою" РФ. Щодо зброї, то, за словами адвоката, насправді терористи влаштували спектакль - під страхом смерті змусили І. Без’язикова вербувати свого підлеглого, давши у руки незаряджений пістолет. "За день до того вони зарізали на його очах свого водія. Він не мав сумнівів, що у разі відмови з ним буде те саме. А в нього вдома троє дітей... Він зробив вибір, і я не знаю, який би вибір зробив я на його місці", - сказав О. Веремієнко. Крім того, підкреслив захисник, варто пам’ятати, що Іван Без’язиков навіть у полоні залишався українським розвідником і міг просто вводити в оману терористів.
Зустрічався з кураторами російських спецслужб
Також адвокат надав журналістам довідку про стан здоров’я свого підзахисного, де вказано, що після 23-місячного полону в катівнях "ДНР" він страждає низкою неврологічних розладів. О. Веремієнко запевнив, що потрапивши в полон, розвідник кілька разів намагався втекти, але ті спроби виявилися невдалими. "В полоні він втратив 50% ваги тіла, - говорить адвокат. - Якби він вільно там почувався і співпрацював з терористами, то чи постраждав би так?" Адвокат стверджує, що 12 грудня 2016 року українські силовики без ухвали суду на арешт буквально викрали І. Без’язикова, що є грубим порушенням норм КПК. О. Веремієнко запевнив, що захист буде звертатись до міжнародних судових інституцій з приводу порушень прав колишнього українського військовополоненого.
Свого часу українські ЗМІ повідомляли, що 5 серпня 2016 року з полону терористів "ДНР" було визволено полковника військової розвідки ЗСУ 45-річного Івана Без’язикова. Ось що з цього приводу написала у "Фейсбуці" заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко: "Ми довго розшукували Івана Без’язикова, бо його утримували не в СІЗО чи колишньому приміщенні донецького СБУ, а в іншому місці. Бойовики не підтверджували нам його місцезнаходження, не давали інформацію, де він, стверджували, що немає в них такого. І ось наприкінці минулого року нам вдалося розшукати, дізнатися, де його утримують. Почалася важка робота по звільненню. Сьогодні є результат! Вже завтра Іван Без’язиков буде у Києві. А сьогодні він вже обняв свою родину, дружину Маргариту. Ми щасливі сьогодні".

За чотири місяці, 12 грудня 2016 року, співробітники СБУ затримали колишнього в’язня "ДНР", про що наступного дня повідомили українські ЗМІ. Зокрема, інтернет-видання "Лівий берег" (https://lb.ua) навело інформацію з брифінгу керівника апарату СБУ Олександра Ткачука. За словами журналістів, представник спецслужби зачитав свідчення одного з українських полонених про те, що Іван Без’язиков, вдягнений у військову форму РФ, маючи при собі зброю, схиляв його перейти на бік терористів.
"Ми тривалий час займалися збором доказів, щоб не робити поспішних висновків в цій справі. Але наявні матеріали дають нам підстави тепер говорити, що Без’язиков дійсно працював і виконував завдання російських спецслужб. Крім того, звичайно, нам було цікаво, чим він буде займатися після звільнення з "полону". Була отримана і ця інформація. Він знаходився на зв'язку з керівництвом розвідувального управління так званої "Республіканської гвардії ДНР", неодноразово виїжджав у Ростов-на-Дону, де проводив додаткові зустрічі з кураторами вищої ланки російських спецслужб ", - зазначив О. Ткачук, чиї слова наводять журналісти https://lb.ua. Нарешті, за інформацією представника СБУ, кілька місяців тому Іван Без’язиков намагався працевлаштуватися на одне з оборонних підприємств, аби мати доступ до секретної інформації. До речі, за повідомленням того ж таки видання, дружина колишнього полоненого впевнена у його невинуватості.

Олександр Шульга

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.