Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Павлоградський волонтер: «Під час війни ми не маємо права торгувати з окупантами»



Павлоградські активісти, як мінімум, кількох громадських організацій і двох політичних партій, публічно підтримали акцію з блокування окупованих території Донбасу. Частина добровольців приєдналася до блокувальників, частина взялася їм допомагати. Станом на 9 лютого павлоградські волонтери відправили до місця проведення акції під Бахмутом три машини з гуманітарною допомогою.


Про те, що насправді відбувається на залізниці біля міста Бахмут (колишній Артемівськ) за кілька кілометрів від лінії фронту, розповіла волонтерка, депутат Павлградської міської ради від партії «Самопоміч» Ганна Третьяк-Прудська. Разом з іншою активісткою Тетяною Найдою та павлоградськими телевізійниками вони відвідали 8 лютого «Бахмутський редут». Ось, що Ганна написала вже 10 лютого у мережі Фейсбук: «Протягом трьох годин, які ми провели поруч з чоловіками, що блокували залізницю у Бахмуті, нам довелося побачити різне. Бачили розлючену жінку, яка, долаючи колії у мікроавтобусі , махала нам руками і усіляко виказувала агресію…

«Ребята, нельзя пускать сюда эту чуму»

Водночас, ми стали свідками візиту родини переселенців із Луганська, які привезли гостинці чоловікам у військовій формі. Жінка з цієї родини говорила нам: «Не верьте, что на оккупированной территории нет нормальных людей. Там много хороших людей, которые болеют за Украину. Но они не выехали оттуда по ряду причин. Они наши, украинские! Они просто боятся говорить об этом в слух! Там есть здравомыслящие! Мы бежали в 2014 году, в чем были. Мужу шепнули, чтобы уезжал». Жінка дякувала людям, які підтримали тоді її родину, вона дякувала також всім присутнім, повторюючи: «Ребята, нельзя пускать сюда эту чуму»…


 Поки ми грілися біля діжок з палаючими дровами, до нас неодноразово під'їжджали чоловіки у військовій формі, вони обмінювалися контактами з блокувальниками. Приїхали львівські волонтери, з привітаннями від нашого гарного знайомого, та гумонітарною допомогою відчайдухам, бо на блокування колій зважилися, дійсно, сміливі люди.
Коли ми були в наметі, до нас зайшла жінка, вдягнута в красиву, дорогу шубу. В наметі, повному людей, дров, диму, продуктів харчування, слабого освітлення, ще недобре розігрітою буржуйкою, жінка витягала із сумки харчі… Ми з'ясували, що під Новий рік вона отримала телефонний дзвінок з погрозами…


 Ми стали свідками , як через переїзд проїхав потяг з вагонами, повними глини з Курдюмівського кар'єру, пропустили перші 50 вагонів зі, здається, 107. Ми бачили щасливого, схвильованого і заклопотаного керівника кар'єру, який з полегшенням зітхнув, бо Курдюмівський кар'єр, то є місце, що підтримує життєдіяльність міста. Вже перед зворотною дорогою додому ми зустрітися з головним ідейним натхненником акції - ветераном, колишнім комбатом батальйона «Донбас» "ГАЛом", нардепами об'єднання «Самопоміч» Т.Пастухом та «Семеном»... До речі, павлоградці відправили вже третю машину з необхідними речами в Бахмут, для підтримки блокувальників. Дякуємо всім, хто з нами! Слава нації!»

Акцію підтримали і павлоградські «самооборонівці»

Вже спілкуючись телефоном з кореспондентом www.5632.com.ua, Ганна Третьяк-Прудська зазначила, що навколо громадянської акції з блокування окупованих територій існує певний інформаційний вакуум. На переконання волонтерки, українське суспільство недостатньо орієнтується в тому, які цілі переслідують блокувальними і хто бере участь в акції. Щодо власної позиції, Ганна говорить: «Під час війни ми не маємо права торгувати з окупантами. Жодні економічні чинники не можуть слугувати аргументами на користь такої торгівля. Швидше за все, економікою прикриваються ті, хто має вигоду від такого «товарообміну» з окупованими територіями. Але є моральні засади, є совість, є борг перед загиблими воїнами і перед українськими полоненими. Саме тому я і мої однодумці підтримуємо цю блокаду…»


 Тим часом, заяву про підтримку блокувальників оприлюднили у соцмережах і активісти громадського формування «Павлоградська Самооборона». Зокрема, 8 лютого у Фейсбук вони написали: «З перших днів блокади шляхів сполучення торгівлі з окупантом, бійці Павлоградської Самооборони долучились до цієї важливої та важкої справи. Встановлення редутів, чергування, волонтерська допомога - усе це робили наші добровольці протягом тривання блокади. Ми постійно збирали та аналізували усю інформацію, що надходила як від організаторів блокади, так і від представників влади. На сьогоднішній день ми переконані, що цілі, засоби та методи блокади цілком виправдані, і ми ОФІЦІЙНО оголошуємо про підтримку блокади та блокувальників торгівлі з окупантами. Крім того, заявляємо: посадові особи, силові структури, політики, що своїми активними діями намагаються завадити блокаді - не перегинайте палицю, бо третього Майдану не буде. Буде цілеспрямоване та систематичне усунення перешкод на шляху становлення УССД! Слава Нації!»

Спочатку була вимога до окупантів

Нагадаємо, акцію з блокування залізниці в районі Бахмута, котра з`єднує підконтрольну українській владі територію з територіями так званих «ДНР/ЛНР», 16 грудня 2016 року ініціювали українські ветерани-добровольці. Вони вимагали від російських окупантів звільнити з полону своїх побратимів. Наприкінці грудня, коли ці вимоги бойовики не виконали, добровольці розпочали блокування залізничного сполучення на окремих ділянках Донецькій області, зокрема - вантажний рух у напрямку захопленої терористами Горлівки.


 Як написав 9 лютого http://censor.net.ua, 2 лютого активісти перекрили залізничне сполучення поблизу Бахмута. За інформацією інтернет видання, ще раніше, 25 січня ветерани АТО заблокували залізницю Луганськ-Попасна. Було заблоковано рух 12 потягів загальною кількістю 700 вагонів. До акції долучилися народні депутати, зокрема, Володимир Парасюк та Семен Семенченко. Частина українського політикуму, журналістів, політологів та громадських діячів також стали на бік блокувальників, зазначаючи про неприпустимість торгівля з ворогом під час війни.

Однак інші громадські діячі, деякі українські посадовці та керівники силових відомств засудили дії блокувальників. За словами міністра з питань окупованих території Геогрія Туки, «ініціатори акції діють за межами правового поля». Інший посадовець Кабміну Вадим Черниш, якого цитує видання, заявив: «Необхідно мати можливість переміщувати вугілля, інакше будемо мати проблему в усій країні». Втім, у вечірньому ефірі на каналі http://1plus1.ua у програмі «Право на владу» міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик визнав, що Україна цілком може протриматися і без антрацитового вугілля, що видобувається на окупованих територіях Донбасу.

Поліція застосувала сльозогінний газ?

Вже 6 лютого 2017 року українські силовики спробували зняти блокаду поблизу Бахмута. Як повідомили в мережі Фейсбук учасники акції, силовики застосували спецзасоби. «При спробі затримати автобус з тітушками, які рухались у супроводі поліції в сторону редуту на Бахмуті, сталось побиття Ветеранів Війни за Незалежність спецназом Донецької поліції під особистим командуванням начальника поліції Донецької області Аброськіним. Спецназ використовує гумові дубини і сльогінний газ, зброя знята із запобіжників», - говориться на сторінці Штаба блокади торгівля з окупантами.

Натомість, керівник ГУ Нацполіціі в Донецькій області В'ячеслав Аброськін під час терміново скликаного брифінгу заявив, що ніхто не має права блокувати дорогу у воєнний в час в регіоні, і такі вчинки викликають презирство. Він повідомив, що всі дороги були розблоковані за станом на 7 лютого. Також В. Аброськін зазначив, що за фактом блокування дороги поліція відкрила кримінальне провадження. Про це того ж дня повідомив http://espreso.tv/news

Втім, вже 8 лютого блокувальники повідомили в мережі, що не припинили блокування залізничних колій поблизу Бахмута та на інших напрямках вздовж лінії фронту. 9 лютого активісти оприлюднили інформацію про підтримку своїх дій з боку деяких підрозділів Збройних Сил України і навели відповідне відео з наступним коментарем: «Бійці 16 батальйону 58 бригади звертаються до вищого керівництва країни із вимогою припинити криваву торгівлю с окупантами!»

Олекса Сурай

Фото Ганни Третьяк-Прудської

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.