Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Мер Павлограда: "Я не кажу, що я білий та пухнастий"


Очільник 110-тисячного міста порадився нагорі й вирішив балотуватися у народні депутати

Мер Павлограда і колишній регіонал Іван Метелиця, котрий балотується в парламент як безпартійний самовисуванець, у разі перемоги на виборах планує приєднатися до пропрезидентської команди. А ще обіцяє подарувати будь яку свою нерухомість поза межами Павлограда тому, хто її там знайде.

Про це 57-літній кандидат розповів під час своєї передвиборчої прес-конференції 30 вересня. "Це рішення балотуватися – воно було непростим, - почав довірливо мер – Я багато радився з колегами, друзями, з керівництвом області, з представниками і керівниками партії нашого президента. І вони підтримали це рішення, сказали, що це потрібно. Треба представлять регіони. Потрібні люди, котрі знають проблеми місцевого самоврядування і котрі зможуть запропонувати їх вирішення".

Про «мерську хатинку»

Основні завдання, що їх ставитиме перед собою Іван Метелиця, якщо пересяде з крісла очільника міста до зали Верховної Ради, викладені тезисно у його передвиборчій програмі (вона є на сайті ЦВК). Ця програма складається з чотирьох розділів. Зокрема, кандидат обіцяє боротися за "єдину" "оновлену" Україну, яка має пройти етапи "об*єктивної люстрації" і "децентралізації влади". Як законодавець, будуватиме "сильну армію", долатиме корупцію "через усунення причин та умов для вчинення корупційних дій", та, зрештою, домагатиметься вступу України до Європейського Союзу.

Підтримка вітчизняного товаровиробника, формування середнього класу, євростандарти в освітіт й медицині, європейського рівня соціальний захист – теж є серед пріоритетів Івана Метелиці. Звісно, вже з висоти парламентаря кандидат обіцяє допомагати своєму регіону – в ремонті доріг, комуналці, залученні інвестицій, відновленні підприємств місцевої "оборонки", створенні нових робочих місць, вирішенні проблеми сміття й розробці Павлоградського водозабору.

Тема "мерської хатинки у Підмосков*ї" виникла вже після вступної промови кандидата. «Я думаю, за час виборчої компанії ми наслухаємось чимало такого…» - з посмішкою відреагував Іван Сергійович на геть несподіване прохання редактора комунального ЗМІ прокоментувати чутки про так званий мерський будинок у Підмосков*ї. Пояснив: «Що стосується Москви, я взагалі там був тричі… Останній раз 30 років тому, коли працював на ПМЗ, й було відрядження до Риги, ми дорогою заїхали до Москви. І після того я там не був».

А потім підвищив голос, сказав, що хоче зробити заяву, й тим заінтригував присутніх: «Щоб припинити ці розмови, я пропоную: якщо хтось знайде мою нерухомість у Москві, Україні чи іншій країні, крім того будинку, котрий є у Павлограді і який я вже 20 років будую, я одразу пишу документ, завіряю у нотаріуса й дарую (знайдену нерухомість – авт.) цій людині». За словами кандидата, у невеличкому Павлограді йому було б важко приховати від земляків подібні придбання.

Ще рік тому вони, вочевидь, і не думали, що зійдуться на одному полі битви за дорогоцінне крісло (зліва Іван Метелиця, справа Артур Мартовицький, на цей час обидва регіонали)

Про Led Zeppelin та Nazareth

Журналісти відчули смак розмови і вже не відступали. «Чи готові ви, як кандидат, і, можливо, майбутній депутат, задекларувати видатки свої та своїх рідних? І чи могли б повести нас до себе додому на екскурсію?» - закидали вони питаннями Івана Сергійовича. Щодо першого, той по діловому констатував: «Ми це робимо, як працівники органів місцевого самоврядування». А ось ідея екскурсії його розвеселила: «Ви будете сильно засмучені побаченим…» Втім, у гості нікого так і не запросив.

Журналісти згадали недоброзичливців кандидата, які поза очі говорять про багатопартійну історію Метелиці-політика. Буцімто, щораз, коли в Україні змінюється влада, Іван Сергійович змінює свій партійний квиток. Кандидат-мажоритарник і тут виявився готовий тримати удар. «Я був у «Сильній Україні» й від неї йшов проти «Партії Регіонів», під загрозами зупинки мого бізнесу (У 2010 р. Іван Метелиця балотувався на міського голову Павлограда як кандидат від партії Сергія Тігіпка – авт.)… А потім «Сильна Україна» злилась з «Партією Регіонів», і всі автоматично перейшли. Ніякої «Нашої України» чи інших партій в мене не було», - заявив кандидат.

Трохи довше він зупинився на темі очищення влади. Цьому процесу мер дав своє оригінальне визначення - «об*єктивна люстрація». Розлого пояснив, що воно таке. «Ставлення до люстрації позитивне, але вона має бути законною. Ви знаєте, у нас часто є перегиби… Можливо, хтось і не вчинив злочину. Найголовніше, аби не було компанійщини. Ми вже за Ющенка це проходили – ставили часто тих людей, котрі не мали досвіду…» - сказав Іван Метелиця.

«Тут треба робити акуратно, - розмірковував далі кандидат з багатолітнім досвідом перебування у владі. - Але, безумовно, треба міняти тих, хто гальмує країну. А ті, хто розумів, що щось не так, але не міг проявити свою позицію, ...вони у хвилину небезпеки для країни зайняли правильну позицію – за Україну, за мир, за рух. Можливо, така людина буде більш корисною, ніж той, хто стояв у нас там на площі, але не має відповідної підготовки. І тут треба знаходити якусь золоту середину».

Однієї «об*єктивної люстрації» журналістам здалось мало й вони поцікавились думкою кандидата про вікове оновлення влади. Іван Метелиця, можливо, відчув у питанні нехороший натяк, тому заступився за старі кадри. «Дуже важливо, аби був досвід. А енергія… Ось я вам скажу, що досі вночі можу їхати до Києва. Слухати, як Led Zeppelin виступає, чи Nazareth (легендарні рок-групи 70-х років 20 століття)… У багатьох людей старших віком драйва й енергії буває більше, ніж у деяких молодих. Котрі можуть бути десь із флегматизмом…» - розмірковував мер.

Про Майдан, закон та гідні вчинки

Не знітився він і тоді, коли журналіст згадав про його позицію у часи Майдану й кривавих сутичок в центрі Києва (Ось деякі цитати з січневих офіційних заяв мера: «Головне наше багатство – мир у країні – під реальною загрозою. Причина цих дій в жадобі до влади опозиційних лідерів (П. Порошенко теж серед них був – авт.)», або: «Тих, хто хоче повалити владу й закон, треба поставити на місце. Є законні методи отримання й утримання влади, а не ті, якими зараз користуються».

Комусь із них, чи одному з іхніх конкурентів дістанеться місце у Верховній Раді?
«Ми говорили тоді про законність», - зробив хід конем Іван Сергійович і почав згадувати вже відомі події зими – різкий поворот влади Януковича від Європи до Росії, реакцію українців, наростання протестів і т.д. "Найголовніше, коли ти можеш дивитися людям в очі, тому що ти не вчиняв злочинів, - дістав свого чергового козиря кандидат. - Адже в Павлограді людей не били. Як у Дніпропетровську, Дніпродзержинську. Там їх звільняли з роботи. А в нас всі, хто хотів, виходили (на місцевий Майдан – авт.). Ось це найголовніше. Що ми нікому не робили перепон".

Запитали про боротьбу з корупцією – як програмну тезу кандидата, і про досвід такої боротьби на рівні міськвиконкому. І. Метелиця швиденько навів статистику: за його мерські каденції жодної карної справи відносного когось із підлеглих, натомість за інших мерів – аж чотири. Мовляв, знаю, як воювати з хабарниками. Для допитливих журналістів учасник виборчих перегонів нагадав і про інші свої досягнення у якості мера – позитивну, на його думку, економічну динаміку в розвитку Павлограда, залучення інвестицій, втілення різних проектів у комунальній, освітній сферах, тощо.

"Я не кажу, що я білий та пухнастий, ангел. Всі ми помиляємося, - скромно зізнався Іван Сергійович. - Але треба бачити, коли людина в критичні моменти має позицію і відстоює її... Не в словах, а у вчинках виявляє себе людина".

Олександр Шульга

P.S.

Конкурентами Івана Метелиці у виборчих перегонах є аж 14 претендентів!!! Серед них – Артур Мартовицький (нардеп останнього скликання ВР), Володимир Куклін (попередник І. Метелиці), Ірина Норенко (директор радіо «Самара»), Володимир Анікеєв (підприємець), Генадій Щербаков (підприємець) і т.д… Дев*ять самовисуванців, по одній кандидатурі від партій Ляшка, Опозиційного блоку, Свободи, Сильної України, Народного фронту й Заступу. Наймолодшому кандидату – 32 роки, найстаршому – 67.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.