Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Герой України Олександр Лавренко. Харківщина, 6-і роковини загибелі танкіста

Мешканці Лозової, що на Харківщині, 21 липня вшанували пам'ять загиблого в бою під Донецьком 6 років тому Героя України 31-річного Олександра Лавренка.

Жалобну акцію за полеглим представники місцевої влади, а згодом і громадські активісти провели біля могили українського танкіста на центральному кладовищі.


Під час вшанування священики греко-католицької церкви о. Андрій Насінник і о. В’ячеслав Труш відслужили панахиду за загиблим бійцем.



Учасники акції говорили про жертовність українських воїнів, виховання патріотичних цінностей у молоді і загрозу нової повномасштабної агресії з боку Росії.


Нагадаємо, починаючи з 2014 року, свої життя у війні з російськими окупантами і їхніми посібниками віддали 13 українських воїнів - мешканців Лозівщини.



Олександр Шульга




Олександр Лавренко народився 9 березня 1983 року у місті Лозова на Харківщині. Навчався у ЗОШ №7, у 2000 році закінчив Харківський інститут танкових військ. З початку російсько-української війни у 2014 році служив у 93-й окремій механізованій бригаді ЗСУ, брав участь у боях під Донецьком, був командиром танкової роти.


Загинув 21 липня 2014 року під Пісками поблизу Донецька. Вдома залишилась дружина і донька, а також батьки. У 2015 році нагороджений Орденом Богдана Хмельницького III ступеню (посмертно) та відзнакою «Народний герой України» (посмертно), в 2016 році отримав від держави звання «Герой України» (посмертно). 


Історія подвигу Олександра Лавренка

«21 липня 2014 року в боях за Піски екіпаж танка, яким командував капітан 93-ї окремої механізованої бригади Лавренко Олександр, в складі танкової роти за підтримки механізованого взводу вів бій - по захопленню та знищенню опорного пункту терористів. Після отримання бойового наказу екіпаж танка Лавренка - до складу входили військовослужбовці за призовом навідник молодший сержант Олександр Вохромеєв та механік-водій солдат Андрій Кулягін - в голові колони вийшов на блокпост терористів. На блокпосту танкісти потрапили у засідку, зав'язався бій. Терористи на блокпосту розмістили два танки та кулеметні розрахунки, позаду розташовані мінометна батарея та снайперські позиції. 

Прямим пострілом з танка Лавренка вражено один з танків терористів, наступними пострілами знищені кулеметні розрахунки та 2 автобуси терористів. Терористи почали мінометний обстріл, екіпаж БМП-2, що рухалась в колоні за танком, здійснює евакуацію поранених військовиків. Танкісти захопили блокпост та прикривали дії механізованого підрозділу й евакуаційної групи вогнем танкової гармати і кулемета. Терористи почали контратакувати, танк капітана Лавренка першим рушив на ймовірний рубіж атаки, знищив 2 мінометні обслуги терористів та значно відірвався від основних сил. 

При маневруванні задля ухилення від вогню противника, бойова машина потрапила на фугас, Вохромєєв та Кулягін загинули. Капітан Лавренко, важкопоранений, не здався ворогу та не допустив захоплення танка, підірвавши себе. Завдяки діям екіпажа вдалося не допустити контратаки - підрозділу терористів «Кальміус» - це надало змогу підрозділам групи 93-ї бригади закріпитись та виконати бойове завдання. Похований у Лозовій». Джерело: https://uk.wikipedia.org

Більше про подвиг Олександра Лавренка читайте тут


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.