Остання публікація
"Нім сюди дочимчикуєш з бесагами". Або як українські блогери ходили до гуцулів на обід
- Отримати посилання
- X
- Електронна пошта
- Інші додатки
За кілька хвилин я дізнаюся, що гірським рятувальником він працює 12 років. До речі, у Вижниці ця служба існує завдяки його ініціативі. Раніше тренував дітей у спортивній школі свого містечка, відстоював інтереси громади в міськраді. Протягом минулого року врятував життя 78 подорожнім, які заблукали чи травмувалися на карпатських схилах. Констатує: 90% потерпілих вскочили в халепу через оковиту. Злегковажили дозою. Нагадує ще одну цікаву статистику: 80% нещасних випадків стається під час спуску. Бо саме тоді людина втрачає пильність…
«Це перемога! Найвища
точка. Супер!»
На хребет гори Просічної ми виходимо за дві години від початку мандрівки. З графіка не вибиваємось – і це добре.
- Це перемога! Найвища точка. Супер! – Петрович у полоні емоцій, губить слова
і радіє, немов дитина. Його не важко зрозуміти.
На дітлахів зараз схожі й інші наші учасники й учасниці. Доценти, тренери, бізнесмени й блогери. Усі розбрелися довколишніми луками – купками й поодинці, навприсядки й навколішки визбирують трускавку (суницю) й афину (чорницю). Ласують карпатськими ягодами, тішаться пахощами різнотрав`я. Я лише встигаю фотографувати цю чудернацьку картину. Дехто охоче пропонує мені частинку свого врожаю – в обмін на гарне фото.
- Ця смакота всюди. Шкода її топтати, – злегка журиться Аня й обережно ступає між низенькими
кущиками, що рясно всипані темносиніми ягідками.
Неподалік Антон вдивляється в обрії. Відшукує Говерлу.
- Он її вершина, бачиш? – питається в мене. – Сіра поміж
темних вершин. Кажуть, до неї
В`ячеслав позирає на годинника й зрештою гукає до кола розпорошену команду мандрівників. Час вирушати далі. Бо, напевне, обід стигне.
Тюпаємо стежкою поміж високої трави, звертаємо до лісу й натрапляємо на маленьке джерельце. Вода тут ледь дзюрчить, але нам вистачає кількох хвилин, аби наповнити свої спорожнілі пляшки. Який він холодний і смачний – цей джерельний кришталь!
Виплеснули на розпечене каміння воду
Доки мої колеги й колежанки втамовують спрагу, я закидую провідникові майже провокаційне питання: що саме змушує його ходити в гори, ризикувати собою, витягувати з природніх пасток окремих самовпевнених телепнів, рятувати травмованих? Вячеслав не вагається з відповіддю:
- Це сенс мого життя. Якби було інакше, я б на цій посаді
не працював. Справа в тому, що за плечима в мене 3 вищих освіти, непогані
звязки. Зрештою, я міг би жити в Німеччині, бо за національністю є німцем. Але
не хочу цього робити, бо люблю свої гори і свою роботу. Ким я буду за кордоном?
Різноробом чи обслугою у якогось Ганса? Ні, це не моє. Мене чимало людей
знають, багато й досі дякують за порятунок.
А тепер про випробування, яке В`ячеславу судилося пройти ще молодим хлопцем. Влітку 2008 року карпатські села й містечка накрила масштабна повінь. Жертвами стихійного лиха тоді стали 30 людей, серед загиблих були й діти. За словами нашого провідника, він власноруч урятував життя 99 постраждалим.
- Нас, гірських рятувальників, було тоді двоє на всю гірську частину Чернівецької області, - пригадує чоловік. – Ми мали катамаран-двійку. А від наших гідрокостюмів вже тхнуло трупами... За 4 доби я спав лише 5 годин. Справжній жах тоді був...
Лісова стежка, якою ми прямуємо далі, перетворюється на
крутий спуск. Невдовзі на нашому шляху постають велетенські (як на мене) скелі.
Схожі на кам`яні ворота, вони розсуваються, пропускаючи нас уперед. Це і є початок
масиву, відомого під назвою Протяте Каміння. Чекаємо на спізнілих учасників і вкотре гуртуємося біля
провідника. Він має розповісти цікаву бувальщину.
- Урочище, до якого ми зійшли, нараховує 14 скель, - починає В`ячеслав. - Вони розташовані вздовж хребта на відстані 12 кілометрів. Найвища, Соколине Око, має висоту 56 метрів. Але не вона дала назву гряді Протяте Каміння, а ці скелі, біля яких ми стоїмо. Раніше тут не було дороги. Тож місцевий люд мусив вигадати спосіб, як пробити ці велетенські брили, аби не оминати їх.
За словами нашого гіда, інструментів селянам бракувало. Тому вони принесли до
скелі багато хмизу і запалили його. Кілька діб хмиз палав. А потім метикуваті
гуцули виплеснули на розпечене каміння з діжок холодну воду. Скеля луснула,
селяни розібрали уламки й проклали омріяну дорогу. Скелю назвали Протятим
Камінням, адже дорога наче протинала велетенські брили. До речі, вони не
гранітні, а утворені з пісковика.
- А ще туристам розповідають про один дивовижний ефект, - далі інтригує В`ячеслав. - Вода, котра тече з гір, протинає камені, залишаючи в них крихітні отвори. Промені вранішнього сонця проходять крізь них, і це схоже на сонячний дощ.
Білі гриби в сметані, солонина, бануш, бринза…
На хутір Околене ми потрапляємо майже вчасно. Садиба пані Параски й пана Михайла – найближча до лісу. Нас зустрічають припнуті на узбіччі корови – здалеку чути, як озиваються їхні дзвіночки на шиї. За якусь мить тоненький дзвін губиться в собачому лементі. Маленьке козеня дріботить до моєї колежанки Людмили. Мовляв, давай гостинця!
Господиня хутко сервірує стіл гарячими стравами і запрошує зголоднілих мандівників до світлиці. Залишає нас наодинці з наїдками, напоями і враженнями від походу. А шкода – хотілося розпитати жінку про їхнє невигадане життя-буття у горах. Умовляємо В`ячеслава скласти нам компанію. Від нього й дізнаємося деякі секрети гуцульського побуту.
- Люди тут живуть з натурального господарства, - пояснює провідник. – Продуктів не купують, бо мають свою худобу й городину.
За якусь хвильку мої очі встигають проковтнути все, чим пригощає нас гуцульська родина. Деруни, білі гриби в сметані, солонина, бануш, бринза, хліб домашній, огірки, квас на ячменю, малиновий компот, кисляк, настоянка чорнична... Пані Парасці цього здається замало, й вона виставляє окремо велику тарілю з бараболею і м`ясом. Їх ми точно не подужаємо! А ось до другої пляшки настоянки справа таки може дійти.
- Я відповідальний за вас, тому обмежуся чаркою – каже В`ячеслав після першого тосту.
Він і нам радить знати міру, з огляду на зворотній шлях... В наших головах (особливо, чоловічих) спрацьовують запобіжники, й ми коркуємо вже почату іншу пляшку. Хось зітхає, однак всі розуміємо, яку правду містять слова рятувальника. За обідом довго не розсиджуємося – ковтаємо останнього грибочка й запиваємо його прохолодним квасом. Дякуємо цій хаті і...
Насуплене небо блискає і гримить
Несподіванка чигає нас за дверима. Дощ, а вже за кілька
хвилин рясна злива зводять наші плани нанівець. Більшість моїх колег і
колежанок, які вже встигли вийти на подвір`я, ховаються від негоди в дерев`яній бесідці. Вона
облаштована у дворі садиби, поряд із літньою кухнею і криницею. Насуплене небо
щораз блискає і гримить.
- Це погано. Дуже погано, - і собі супиться організатор прес-туру
Олександр Лавринович. – Мусимо
чекати. Сподіваюся, злива триватиме недовго.
Однак хмари повзуть мляво, й дощ не припиняється. Антон, втомлений мандрівкою і розморений їжею, вкладається на лаві в кімнаті. Дрімає. Мій тезка Олександр виходить на ганок – вперто виглядає сонечко. До одвірку літньої кухні притулилася господиня. Вона теж слухає дощ і наші теревені. Своїм гуцульським оком визначає: злива невдовзі припиниться, але вам, хлопці й дівчата, буде непереливки на зворотному шляху.
Милуюсь доглянутим городом праворуч двору. Картопля, її тут називають бараболею, вже починає квітнути. Цікаво, колоради сюди теж дісталися?
- Поки не бачила, - відповідає мені пані Параска. – Із
жуками ми боремося дуже просто – посипаємо кущі звичайним попелом. Ні, хімії в
нас немає.
Злива трохи вщухає, але ненадовго. Виблискує і гримає вже десь далеко. Час спливає. Це неабияк бентежить Олександра й нашого провідника. Є ризик залишитися без вечері (вона теж за графіком). Хтось пропонує ночувати на хуторі, але це, радше, крайній варіант. Схожий на сюжет пригодницького реаліті-шоу. Зрештою, трохи розвиднюється, і яскраве сонце дарує нам шанс вчасно повернутися у Вижницю.
Ми поспішаємо. Стежка, котра ще годину тому була
сухісінькою, тепер посічена брудними струмочками. Глина під ногами розм’якла,
стала слизькою. Встигаємо зробити кілька епічних кадрів із серії «гори димлять»
і зупинитися біля принишклої на узбіччі ящірки саламандри.
На півдорозі до перевалу знов сутеніє, здіймається вітер, і скоро нас лупцює дрібний дощ. Цього разу із градом. Наближається гроза. Аня й Людмила відстають від основної групи – їхні босоніжки ковзають розбитими коліями (квадрацикли постаралися), грузнуть у багнюці. На свої кеди мені теж боляче дивитися – зараз вони схожі на замурзані ґринджоли.
«Здається, я спіймала кліща!»
Схоже, ми з Олександром мусимо підстрахувати учасниць. Тому пригальмовуємо і допомагаємо їм тримати рівновагу на слизькому бездоріжжі. Небезпека підстерігає там, де стежка оминає глибоке провалля. Один хибний крок - і бувайте, друзі. Та поки все нормально.
Прикрість стається, коли ми допомагаємо Людмилі
перестрибнути чергову калюжу. Нога колежанки ковзає й опиняється у брудній
воді. Людмила падає і дивом уникає вивиху. Їй боляче, але жінка мужньо
зводиться на ноги і продовжує рух. Своїх ми наздоганяємо вже на перевалі…
Холодно. Важкі краплі відбивають дріб по штучній бруківці, якою вимощений майданчик ресторанного комплексу. Красивого, але порожнього. Може це й на краще – ніхто не заважає нам ховатися від дощу під дерев`яними навісами.
- Здається, я спіймала кліща, - мало не з радістю вигукує львів’янка Оксана. – Зараз ми його викрутимо.
І вона демонструє нам свої кмітливість і вправність. Із звичайної нитки робить петлю, затягує її на шиї кровопивці й просить колежанку покрутити цю ниточку. Бац – і кліщ теліпається в повітрі. Цілісінький. Геть його з очей.
- У себе вдома я часто збираю гриби. Кліщі мене люблять,
тому я навчилася давати їм раду, - сміється Оксана. До речі – кандидатка філософських наук і доцентка кафедри
теорії та історії культури Львівського національного університету. Отакі в нас
мандрівниці-розумниці!
Трохи втомлені, змоклі й забрьохані ми плентаємося до умовної зупинки на кордоні національного парку. Десь зовсім близько гарчать бензопили. Прислухаємося. Говоримо з В`ячеславом про екологію Карпат і браконьєрів. Їхні сліди (величезний шмат вирубки в заповідній зоні) ми теж встигли сьогодні помітити. Подейкують, щоночі з парку виїжджають 10-15 навантажених лісовозів. Нас це обурює. В`ячеславу – болить. Бо він закоханий у свої гори.
Замість епілогу
За вечерею нас знов чекає розмова з Романом Єремою. Свого часу він добре опанував туристичний бізнес в
Буковинських Карпатах, тому знається на маршрутах, цікавинках і інфраструктурі.
- Коли ми вперше запускали цю екскурсію на гуцульський
хутір, тьотя Паша питала нас, що гостям готувати на стіл, - згадує Роман. - І
пропонувала пельмені. Я заперечив! Сказав, аби частувала туристів суто
гуцульськими стравами, передусім, банушем.
Правда ж, він у них смачний? А гриби які!
Зараз хутір є туристичним об’єктом, каже Роман. Туди приїздять заможні люди на джипах, відпочивають, залишаючи господарям свіжу гривню. Насправді жити в горах дуже важко, бо там треба тяжко працювати. А всі свої натуральні продукти можна збувати тільки в місті. В місто не наїздишся…
- Гуцули – вони такі ж українці, як і всі інші, – жартує
наш співрозмовник і додає – Але трохи дикі…
Олександр Шульга
- Отримати посилання
- X
- Електронна пошта
- Інші додатки
Коментарі
9 листопада 1986 року тут загинула разом зі своїми учнями моя двоюрідна тітка. Вчителька Кіра Саввічна Яваш, їй було лише 25 років.
ВідповістиВидалитиДаруйте, що запізно відповідаю на ваш коментар. Співчуваю вашій втраті, хоч та трагедія сталася давно. Вам зичу здоров'я й добробуту!
ВидалитиЩиро дякую
Видалити