Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Андрей Садовой: «Вопрос федерализации может возникнуть, но не в ближайшие 30 лет»


Про мера можуть розказати деталі. У приймальні Андрія Садового на одній з поличок стоять три тряпчані лялки. У його кабінеті висить портрет Данила Галицького. А сам мер спілкується з журналістами як рівний з рівними - за невеличких круглим столом, та ще й з кавою.



Мэр Львова ответил на вопросы журналистов Павлограда, Донецка и Макеевки
Всем пророссийски настроенным павлоградцам, которые предлагают галичанам убираться со своими ценностями, языком и даже территорией в Европу, открою секрет. Многие из тех, кто стоит за анти-«бэндэровскими» митингами, уже давно купили себе дома во Львове и открыли там филиалы своих фирм.
Собственно, почему бы и нет? В приграничных с Польшей украинских землях местный бизнес пользуется финансовыми льготами. А сам Львов входит в список самых комфортных и безопасных для проживания городов Украины. Этот факт подтвердил и мэр Львова Андрей Садовой.

О федерализации

Эксклюзивное интервью с ним, равно как и саму поездку в столицу Галичины организовал для нас, журналистов Павлограда, Донецка и Макеевки, центр информационных исследований и ресурсных услуг «Меридиан» в рамках программы журналистских обменов «Схід-Захід».
Двадцатиминутная встреча с мэром, которого многие в Украине хотели бы видеть следующим президентом Украины, получилась интересной. Вот лишь некоторые из его ответов на вопросы, которые мы успели задать за столь короткое время.
Андрей Садовой: «Дуже часто слово «федералізація» люди до кінця не розуміють. Для певних олігархів це є можливість взяти собі територію і зробити там власне царство. Не розуміючи, що, наприклад, в Німеччині федералізація – це є максимальна самоврядність і максимальне делегування влади на місця.
Що я пропоную? В першу чергу, віддати реальні повноваження органам місцевого самоврядування, децентралізувати владу в Україні. І якщо ми цей етап пройдемо, ми дамо можливість місцевим громадам дихати на повні груди. А питання федералізації – воно може постати, але, я думаю, не найближчі 10-20-30 років. Тому що цей момент може бути використаний для руйнації країни і для царювання тих чи інших вождів. Нам цього не потрібно. Нам потрібна єдина Україна, в якій би поважалися права і свободи простих людей».

О единстве страны

Андрей Садовой: «Треба вчити людей бути разом, тому що, коли люди разом – вони велика сила. А політики цього завжди боялися, тому й ділили людей... А сьогодні, і для Донецька, і для Львова дуже важливо, щоб ми спілкувалися, щоб ми їздили один до одного. Для цього має бути авіасполучення, щоб білет коштував 100-200 гривень. Щоб можна було взяти родину і приїхати сюди на вихідні, погуляти по Львову. Чи взяти квиток, поїхати у Донецьк на футбол. Чи поїхати у Дніпропетровськ, поплавати на річці, тощо.
Бачте, сьогодні вся Європа між собою літає, спілкується. І це коштує копійки, а в нас через жахливу монополізацію квиток зі Львова до Донецька коштує дорожче, ніж зі Львова до Нью-Йорка. Це нормально? Це абсурд!»


О языке

Андрей Садовой: «Ми маємо в Україні державну українську мову. Так само, як росіяни мають у своїй державі російську, поляки - польську, чи німці - німецьку. Я вважаю, що чим більше мов людина знає, тим вона інтелігентніша. В Україні обов'язково треба знати мови своїх сусідів. Тому, що безперечно, мешканцям сходу треба добре володіти російською. Хто живе на заході України, треба знати польську мову, чи мови народів тих країн, які поруч. Чи це чехи, чи це словаки, чи це мадяри або білоруси. Це нормально. Тому я би робив усе можливе, аби люди більше знали мов, щоб люди спілкувалися між собою. І, таким чином, за 10-20 років ми будемо гордитися нашою Україною, і ми будемо гордитися один одним».

О люстрации

Андрей Садовой: «Запитання на запитання: хто має проводити люстрацію? Хто ці боги, які мають визначити, хто гідний, а хто не гідний? В моєму розумінні, якщо ти призначаєшся на високу посаду, то несеш пряму відповідальність за тих людей, кого ти набираєш. Люди сьогодні страшно обурені тим, що бачать після Майдану, коли декілька партій узурпували владу в країні і ділять між собою посади. Це є абсурд, коли на ключові посади призначають людей, які не мають ні досвіду, ні фаху, а мають тільки партійний білет.
Я вважаю, що після виборів Президента нам необхідно проводити позачергові вибори депутатів Верховної Ради і депутатів місцевих рад разом з мерами. Повинні прийти люди, які мають довіру. І, власне, народ України своєю довірою має дати можливість отримати мандат людям на роботу і на проведення складних реформ, які потрібні. Тому що без мандата довіри ніхто - ні одна влада - реформи не проведе. Дуже простий вихід».

О борьбе с коррупцией

Андрей Садовой: «Ще немає жодної країни в світі, де б корупція була поборена. Це нереально. Можна мінімізувати її вплив. Що для цього потрібно? Щоб була персональна відповідальність політиків за ту посаду, яку вони займають. Щоб був дуже сильний контроль громадськості і журналістів за діяльністю політиків. Для цього журналістам треба дуже багато дозволяти, навіть нічого не забороняти, бо вони голим нервом відчувають ситуацію.
Безперечно, всі закупівлі за державний кошт мають проводитися за тендерною процедурою. І має бути дуже сильний контроль... Я би, чесно кажучи, тут ризикнув і для такої роботи запросив хороших фахівців чи з Англії, чи з Німеччини, які мають шикарний досвід, як боротися з корупцією. Тому що в нашій країні, на превеликий жаль, дуже мало таких фахівців. А, як правило, якщо на такі посади призначають бідних людей, то вони спокушаються.
Я наведу вам простий приклад. У Львові ремонти доріг ми переважно робимо за кошти європейського банку. Тендерні процедури відбуваються на основі європейського законодавства. Участь беруть міжнародні компанії. Прийом робіт здійснюється також західними компаніями, які також виграють це право на тендерах. У нас у Львові ремонт доріг приймають французи. Вони отримують 10 тисяч євро на місяць, як ви їх купите? І якість доріг відповідна. Якщо навіть виникає якась проблема, то вони моментально виправляють це, тому що підписаний контракт. Найжорстокіший контроль!
Якщо ми підписуємо угоду з ЄС, нам треба максимально швидко імплементувати законодавство ЄС, яке достатньо продумане, щоб мінімізувати вплив корупції. Бо - ще раз хочу зауважити - що корупція – це гідра, яка насправді ніде не поборена повністю. Її можна мінімізувати».

Об ущербности украинцев

Андрей Садовой: «Це навіювання людей, які би хотіли мати рабів. Мовляв, ви такі вже є нещасні, але я буду вами керувати, і, значить, я вас буду якось так влаштовувати. Це неправильно. Українці генетично мають велику силу і дуже велике прагнення до волі. Просто треба зняти ці окови, які на нас є, і просто бути разом. Має бути довіра. Треба не піддаватися на провокації, треба, щоб наше телебачення подавало об'єктивну інформацію один про одного. Це дуже важка дорога, і тут держава має багато зробити, щоб розбити міфи».


Матеріал підготовлений у рамках програми інформаційних обмінів «Схід-Захід» для громадсько активних блогерів та журналістів регіональних (місцевих) медіа за підтримки Посольства США в Україні. Фото Олександра Лавриновича та Олександра Шульги

Олександр Шульга

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.